Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Eπέκταση στο εξωτερικό μέσω Snappi - Πιθανή υπέρβαση των στόχων το 2024

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς):  Eπέκταση στο εξωτερικό μέσω Snappi - Πιθανή υπέρβαση των στόχων το 2024

Ο CEO του Ομίλου δήλωσε «περήφανος» για το turnaround story της τράπεζας

Βέβαιος ότι η τράπεζα Πειραιώς θα πετύχει τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 1,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου, δήλωσε ο CEO του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου, ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων, που με βάση τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου ανήλθε στα 31,3 δισ. ευρώ.

Η βεβαιότητα πηγάζει από κυρίως από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, καθώς τα συμβασιοποιημένα έργα θα δημιουργήσουν νέες εκταμιεύσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και την περαιτέρω ενίσχυση της στεγαστικής πίστης κυρίως όπως είπε μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Σπίτι Μου», για το οποίο αναμένονται οι ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τράπεζα Πειραιώς: Κερδοφορία-ρεκόρ €333 εκατ. στο β’ τρίμηνο

«Η τράπεζα Πειραιώς πήρε σημαντικό μερίδιο κατά την πρώτη φάση του προγράμματος και η επέκτασή του θα βοηθήσει την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης του 2024 και το 2025», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, ενώ στο σκέλος των επιχειρήσεων υπήρξε αύξηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι στόχου για αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ για όλο το 2024. Από τα 3,2 δισ. ευρώ των εκταμιεύσεων στο β’ τρίμηνο, περίπου 1,5 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και περίπου 1,7 δι. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία. Η περίμετρος των δανείων Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μεγάλου στο σχεδιασμό για την δημιουργία της Snappi η οποία έλαβε τραπεζική άδεια τον Ιούνιο και αναμένεται να επεκταθεί σε 3-4 ευρωπαϊκές χώρες τα προσεχή χρόνια. Το σχέδιο προβλέπει την διάθεση των πρώτων προϊόντων στις αρχές του 2025 ξεκινώντας από την Ελλάδα, ενώ στόχος είναι η πελατειακή βάση της νέας Τράπεζας να φτάσει τα 2,5 εκατ. πελάτες, χωρίς όπως διαβεβαίωσε να «κανιβαλιστεί» η πελατειακή βάση της Πειραιώς μέσω αυτόματης μεταφοράς πελατείας.

Με βάση τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου η αύξηση των εκταμιεύσεων ήταν και η αιτία για την ενίσχυση κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 8% σε ετήσια βάση, των καθαρών εσόδων από τόκους το ύψος των οποίων ανήλθε σε 528 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο. Στο αποτέλεσμα συνέβαλε και το σταθερό μείγμα καταθέσεων με μικρές μετακινήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, περιορίζοντας την επίπτωση στο επιτοκιακό περιθώριο. Σε επίπεδο εξαμήνου τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. και ο δείκτης καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου διαμορφώθηκε στο 2,7%, ευθυγραμμισμένος με τον ετήσιο στόχο. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1% το β’ τρίμηνο και το κόστος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων στο 2,8%.

Ο CEO του Ομίλου δήλωσε «περήφανος» για το turnaround story της τράπεζας Πειραιώς, που οδήγησε στην επίτευξη όλων των στόχων που είχε θέσει στο επιχειρηματικό σχέδιο, παράγοντας 0,47 ευρώ κέρδη ανά μετοχή με ετήσια άνοδο 41% και 18% απόδοση ιδίων κεφαλαίων από 14% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επανέλαβε ότι το 2024 εξελίσσεται για την τράπεζα Πειραιώς ως έτος ορόσημο, καθώς μετά την επιστροφή σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, το α’ τρίμηνο, ο Όμιλος κατέβαλε μέρισμα στους μετόχους ύψους 79 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ πρόσφατα η τράπεζα Πειραιώς επανέκτησε την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια. Έμφαση έδωσε επίσης στην επίτευξη δείκτη MREL στο 28,3% τον Ιούνιο 2024, καθιστώντας την Πειραιώς την πρώτη ελληνική τράπεζα που πληροί την τελική δεσμευτική απαίτηση για τον δείκτη MREL, ενάμισι έτος πριν τον στόχο.

Ο δείκτης CET1 σε pro forma επίπεδο διαμορφώθηκε στο 14,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 19%, με τους δύο δείκτες να συμπεριλαμβάνουν πρόβλεψη για 30% διανομή στους μετόχους. Οι κεφαλαιακοί δείκτες στο β’ τρίμηνο διαμορφώνονται ήδη στο επίπεδο του στόχου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ