Π. Μυλωνάς (Εθνική): Οι στόχοι για τα μερίσματα - Εξετάζουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Π. Μυλωνάς (Εθνική): Οι στόχοι για τα μερίσματα - Εξετάζουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Στόχος η σταδιακή αύξηση της αμοιβής προς τους μετόχους στο 70% 

Σε αναθεώρηση των στόχων για τις επιδόσεις του 2024 προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, αναμένοντας ρεκόρ επιτοκιακών εσόδων στα επίπεδα του 2023, που θα οδηγήσουν τα κέρδη ανά μετοχή στο 1,4 ευρώ έναντι για 1,2 ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και την δημιουργία πλεονάσματος κεφαλαίου άνω των 500 μονάδων βάσης την προσεχή 3ετία.

«Το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην Τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής διανομής κεφαλαίου στους μετόχους. Ως πρώτο δείγμα αυτής της πρόθεσης, μετά την επιστροφή μας στη διανομή μερισμάτων, καταβάλλοντας 30% επί των καθαρών κερδών του 2023, παίρνουμε πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 40% επί των κερδών αυτού του έτους, φιλοδοξώντας να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 670 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο – Πρόβλεψη για μέρισμα 40%

«Η στρατηγική μας είναι σταδιακά να αυξήσουμε την αμοιβή προς τους μετόχους μας σε ποσοστό 70% περίπου, από το οποίο τα δύο τρίτα θα είναι σε μετρητά και το ένα τρίτο μέσω επαναγοράς μετοχών. Το πόσο γρήγορα θα το κάνουμε αυτό δεν είναι άμεσο, θα γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου, αλλά αυτή είναι η στρατηγική μας», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι στοχεύουμε στο «να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή τράπεζα».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η διοίκηση εξετάζει την μην μη οργανική ανάπτυξή της ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΤΕ εξήγησε ότι «εξετάζουμε πάντα την μη οργανική ανάπτυξη, με όρους που θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις της απόδοσης αξίας προς τους μετόχους και της δημιουργίας συνεργειών για τον Όμιλο».

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των στόχων για το 2024 η διοίκηση της ΕΤΕ αυξάνει την πρόβλεψη για την καθαρή πιστωτική επέκταση από 1,2 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ, αύξηση που θα προέλθει κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Όπως προκύπτει από το αποτελέσματα τριμήνου τα εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 31,4 δισ. σε επίπεδο Ομίλου το α’ εξάμηνο 2024, αυξημένα κατά 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων εταιρικής τραπεζικής σε 2,5 δισ. το β’ τρίμηνο 2025, με τις εκταμιεύσεις λιανικής τραπεζικής να διατηρούν τη θετική δυναμική του α’ τριμήνου 2024.

Συνολικά, οι εκταμιεύσεις του β’ τριμήνου 2024 ανήλθαν στο πολυετές τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ. Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται πάνω από 16% από 15% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και 17,4% η απόδοση το α’ εξάμηνο του έτους.

Το επιτοκιακό περιθώριο θα αυξηθεί στις 300 μονάδες βάσης καθώς η αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι βραδύτερη του αναμενόμενου, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περαιτέρω με τον αντίστοιχο δείκτη να εκτιμάται στο 3% από 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ