Τράπεζα της Αγγλίας: Πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2021 – Προσεκτικές οι επόμενες κινήσεις

Τράπεζα της Αγγλίας: Πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2021 – Προσεκτικές οι επόμενες κινήσεις

Αναθεωρεί προς τα επάνω την ανάπτυξη

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τον Δεκέμβριο του 2021 προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας, κρίνοντας ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πια για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα. Σε μία οριακή συνεδρίαση με χωρισμένες ψήφους (5 υπέρ προς 4 κατά), οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25 μονάδες βάσης στο 5%.

Τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε επιδοθεί σε έναν εξαιρετικά επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ακόμα και σε σύγκριση με πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες επίσης προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο ίδιο διάστημα. Από τον Δεκέμβριο του 2021 είχε ανεβάσει τα επιτόκια 14 συναπτές φορές, φέρνοντας το κόστος δανεισμού σε υψηλό 16 ετών, όπου και βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Βέβαια, αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία, η οποία παλεύει να αναδυθεί από την -ομολογουμένως «ρηχή»- ύφεση στην οποία περιέπεσε πέρυσι.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός και να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό», υποστήριξε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Andrew Baily στην απόφαση.

Προβλέψεις για επιτάχυνση του πληθωρισμού – Αναθεωρεί προς τα επάνω την ανάπτυξη

Παραδόξως, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει σύντομη ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων στο τέλος του χρόνου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 2,75% το τελευταίο τρίμηνο του 2024, όταν και θα «σβήνει» ο αντίκτυπος της διόρθωσης του ενεργειακού κόστους. Έπειτα, προβλέπει η Τράπεζα, θα κινείται πτωτικά και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% στις αρχές του 2026 προτού υποχωρήσει περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών ανήλθε πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο, τον οποίο όμως απέδωσε στα ευμετάβλητα στοιχεία και τις ρυθμισμένες πια τιμές που επηρεάστηκαν από τον υψηλό πληθωρισμό τους προηγούμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη πέριξ του 1,25% φέτος, αναθεωρώντας προς τα επάνω την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5%. Η σημαντική αύξηση των προβλέψεων αποδόθηκε στους ρυθμούς που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο και ήταν πολύ ταχύτεροι από το προσδοκώμενο.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, όσο τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να αποτελούν «βαρίδι» για την ανάπτυξη, περιορίζοντας τις ανοδικές πιέσεις που θα ασκεί ο πληθωρισμός.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αναγνώρισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες και να κρατήσουν τον δείκτη πάνω από τον στόχο για περισσότερο καιρό από τη βασική τους εκτίμηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ