Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 21.375,94 ευρώ στην HSBC – Η παράβαση

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 21.375,94 ευρώ στην HSBC – Η παράβαση

Μετά από συμβιβασμό το μειωμένο πρόστιμο στην τράπεζα.

Πρόστιμο 21.375,94 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην HBC Continental Europe, αφότου αποδέχθηκε την σχετική Δήλωση Διευθέτησης Διαφοράς που υπέβαλε η τράπεζα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι η HSBC συμμετείχε από κοινού με άλλα τραπεζικά ιδρύματα στην μεταβολή του μοντέλου τιμολόγησης (ήτοι, μηδενισμός προμηθειών στις διμερείς συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και μετάβαση στη χρέωση Direct Access Fee) για συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ATM με χρήση καρτών εκδόσεως εγχώριων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (ΠΥΠ) που συμμετέχουν στο σύστημα DIASATM, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 1 Ν. 3959/2011 και 101 παρ. 1 ΣΛΕΕ.

Ο παθητικός ρόλος της HSBC στην πρακτική αυτή και ο περιορισμένος αριθμός ΑΤΜ που κατείχε η τράπεζα στην Ελληνική Επικράτεια, δεν αίρουν, κατά την ομόφωνη κρίση της ΕΑ, τον παραβατικό χαρακτήρα της συμμετοχής της στην παράβαση και δεν μπορεί να την απαλλάξει από την ευθύνη της για συμμετοχή της σε αυτήν, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση η HSBC δεν αποστασιοποιήθηκε από αυτή δημόσια κατά τρόπο ώστε οι λοιποί μετέχοντες να θεωρήσουν ότι θέτει τέρμα στη συμμετοχή της ή δεν την κατήγγειλε στις διοικητικές αρχές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι το εν λόγω τραπεζικό ίδρυμα ενεπλάκη σε πρακτική που αποτελεί εκ του αποτελέσματος παράβαση του άρθρου 1 του Ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ και συγκεκριμένα:

  • Ενιαία και διαρκής παράβαση από 13.07.2018 έως 28.07.2023, η οποία συνίσταται στην ακόλουθη πρακτική:
  • συμφωνία ή/και εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των εταιρειών Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank και HSBC αναφορικά με τη μετάπτωση σε νέο μοντέλο τιμολόγησης (υιοθέτηση της χρέωσης DAF) στις συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών εκδόσεως εγχώριων ΠΥΠ εντός του συστήματος DIASATM.

Η Ολομέλεια της ΕΑ, δυνάμει της παρ. 35 της υπ’ αρ. 790/2022 Απόφασής της, αποφάσισε, σύμφωνα με το σκεπτικό της Έκθεσης του Εισηγητή, την έκδοση Απόφασης σύμφωνα με την οποία:

Α. Διαπιστώνει ότι η εταιρεία με την επωνυμία «HSBC CONTINENTAL EUROPE» παραβίασε, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στο σκεπτικό της Απόφασης, τα άρθρα 1 του Ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ λόγω της συμμετοχής της σε απαγορευμένη σύμπραξη δυνάμει της πρακτικής που συνοπτικά, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Διευθέτησης Διαφορών, περιγράφηκε ανωτέρω.

Β. Επιβάλλει μειωμένο πρόστιμο στην εταιρεία με την επωνυμία «HSBC CONTINENTAL EUROPE» ύψους 21.375,94 ευρώ, για την τέλεση της διαπιστωθείσας στο ως άνω σκεπτικό παράβασης των άρθρων 1 του Ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ.

Το μειωμένο ύψος του προστίμου βασίζεται, κατά τα ανωτέρω, στον παθητικό ρόλο που είχε η εταιρεία αναφορικά με τη μετάπτωση σε νέο μοντέλο τιμολόγησης στις συναλλαγές ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ εντός του συστήματος DIASATM, στην περιορισμένη παρουσία της εταιρείας στην Ελληνική Επικράτεια, η οποία λειτουργούσε μέσω του υποκαταστήματος της HSBC Continental Europe, Greece, με περιορισμένο δίκτυο φυσικών καταστημάτων και ΑΤΜ και την μείωση του τελικού ποσού του προστίμου κατά 15% λόγω διευκόλυνσης της διαδικαστικής αποτελεσματικότητας με τη συμμετοχή της εταιρείας στην Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ