Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Η τραπεζική αναταραχή αλλάζει τους ελέγχους για το 2024

  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Η τραπεζική αναταραχή αλλάζει τους ελέγχους για το 2024

Θα ζητά συγκεκριμένους ελέγχους για τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης, τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και πώς μπορούν να ανακάμψουν από κραδασμούς και να διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους

 

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους για τους ελέγχους τους για το 2024, ώστε να αντικατοπτρίζουν διδάγματα από την παγκόσμια τραπεζική αναταραχή στις αρχές του έτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τραπεζική εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά ζητά συγκεκριμένους ελέγχους για τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης στις τράπεζες, τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στα μοντέλα των δραστηριότητων τους και πώς μπορούν να ανακάμψουν από κραδασμούς και να διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, επιβλέποντας τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.

Είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη για το πώς οι ρυθμιστικές αρχές αντλούν διδάγματα από την κατάρρευση αρκετών τραπεζών στις ΗΠΑ και την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS νωρίτερα φέτος, γεγονότα που συντάραξαν τις αγορές και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τους κανόνες και την ποιότητα της εποπτείας.

«Πρόκειται για μια άσκηση που ανέκαθεν αφορούσε την εποπτεία, αλλά η καινοτομία είναι ότι, όντας πιο στοχευμένοι, μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με το ποιες είναι οι προσδοκίες που έχουμε από τους επόπτες», δήλωσε ο Francesco Mauro, επικεφαλής μονάδας στην EBA. .


«Τα γεγονότα της άνοιξης μας υπενθύμισαν τη σημασία της σωστής διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας».

Η Επιτροπή της Βασιλείας των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών τραπεζών σε μια απογραφή της τραπεζικής αναταραχής επεσήμανε ότι οι εποπτικές αρχές, και όχι μόνο τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, πρέπει να βελτιώσουν το παιχνίδι τους, καθώς οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιταχύνουν τις καταθέσεις, όπως φαίνεται από την κατάρρευση της Silicon Valley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ