Μυλωνάς:Έτος ορόσημο το 2023 για την Εθνική Τράπεζα – Πέτυχε όλους τους επιχειρηματικούς της στόχους

Μυλωνάς:Έτος ορόσημο το 2023 για την Εθνική Τράπεζα – Πέτυχε όλους τους επιχειρηματικούς της στόχους

Μέρισμα μετά από 16 χρόνια

Ευρεία αναγνώριση των μετόχων, των εποπτών και των πελατών της Εθνικής Tράπεζας συνιστούν τα θετικά αποτελέσματα που επιδεικνύει σε όλους τους τομείς η ΕΤΕ και τα οποία οδηγούν στην απόφαση για την διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε 4,5% μερισματική απόδοση. Αυτό δήλωσε ο CEO της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς απευθυνόμενος στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στο πλαίσιο της οποίας δήλωσε «περήφανος που αναγνωρίστηκε η προσπάθειά μας» ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε, «το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι σταθερό και ευνοϊκό, με υγιή ανάπτυξη. Ως εκ τούτου αναμένεται ισχυρή ζήτηση δανεισμού, με αιχμή του δόρατος την επιχειρηματική πίστη».

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που αναγνωρίστηκε η προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών και, μάλιστα, με χειροπιαστές πράξεις", σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη επιτυχία του placement του 22% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με το οποίο, όπως σημείωσε "η συναλλαγή αυτή μιλάει από μόνη της: σημαντική υπερκάλυψη και άνοδος της τιμής της μετοχής στη συνέχεια", επισήμανε.

Αναφορικά με τον επόπτη, ο κ. Μυλωνάς στάθηκε στο γεγονός πως ενέκρινε μετά από 16 χρόνια τη διανομή μερίσματος ίσο με το 30% των κερδών του 2023. "Πρόκειται για ένα ποσό, ύψους 332 εκατ. ευρώ, που ισούται με μερισματική απόδοση 4,5%. Αυτή, μάλιστα, είναι ακόμη υψηλότερη εάν λάβουμε υπόψη τις τιμές του 2023", τόνισε, υπενθυμίζοντας πως, παράλληλα, οι εποπτικές αρχές μείωσαν τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια, γεγονός που αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στην ΕΤΕ και καταδεικνύει τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνά το 18%.

Επίσης, υποστηρικτικά στην απόφαση περί διανομής λειτούργησε και ο καθαρός ισολογισμός της τράπεζας, με σημαντικά μειωμένα "κόκκινα" δάνεια, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα, ενώ ικανοποιητικό υπήρξε το γεγονός ότι η ΕΤΕ αποπλήρωσε πλήρως το TLTRO.

Παράλληλα, αναβαθμίστηκε από τους διεθνείς οίκους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, πριν λίγες ημέρες ο διεθνής οίκος Moody’s αναβάθμισε τη πιστοληπτική αξιολόγηση της ΕΤΕ κατά δύο βαθμίδες, τοποθετώντας τη, μάλιστα, μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου και στην κορυφή της κατάταξης των εγχώριων τραπεζών. Νωρίτερα, πριν περίπου δύο μήνες, επενδυτική βαθμίδα είχε δώσει στην ΕΤΕ και ο οίκος DBRS, καθιστώντας την, την πρώτη εγχώρια τράπεζα που το κατάφερε.

"Η μακροχρόνια πορεία της τράπεζας, βέβαια, εξαρτάται από τους πελάτες μας. Παλαιότερα μας εμπιστεύονταν, αλλά μας θεωρούσαν λιγότερο ικανούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, μέσω της απλοποίησης πολλών διαδικασιών, με το 98% των συναλλαγών να πραγματοποιείται από εναλλακτικά κανάλια", σημείωσε.

Όσον αφορά στο άμεσο μέλλον της τράπεζας, ο CEO της ΕΤΕ εκτίμησε πως θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανεισμού, με αιχμή του δόρατος τις επιχειρηματικές επενδύσεις. "Έχουμε εκταμιεύσει επτά δισ. ευρώ νέα δάνεια ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως στον τομέα των επιχειρηματικών έργων, ενώ σήμερα ενισχύεται η ζήτηση δανείων από ιδιώτες, ειδικά στον χώρο των στεγαστικών δανείων", εξήγησε, υπενθυμίζοντας πως στόχος της διοίκησης παραμένει η συνέχιση της επιβράβευσης των μετόχων της.

Γκίκας Χαρδούβελης: Εχουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών μας

Κάναμε την Εθνική Τράπεζα πρώτης επιλογής σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος της τράπεζας στη γενική συνέλευση του πιστωτικού ιδρύματος.

Τα στοιχεία του ισολογισμού μιλάνε από μόνα τους είπε ο κ. Χαρδούβελης. Είναι η τράπεζα με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαικής επάρκειας στην Ελλάδα. Είμαστε πυλώνας ανάπτυξης είπε ο κ. Χαρδούβελης, αναφερόμενος στο νέο σύστημα βασικών εργασιών core banking system το οποίο σταδιακά βελτιώνει όλες τις λειτουργίες της τράπεζας. Οι πρακτικές ESG αυτοματοποιούνται και η εταιρική κουλτούρα της τράπεζας έχει σημαντικά αναβαθμιστεί.

Ολα αυτά εκτιμώνται από τους πελάτες και τους επενδυτές. Η πώληση του 22% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από το ΤΧΣ υπερκαλύφθηκε πάνω από 8 φορές. σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία σε πανευρωπαϊκή επιτυχία και μάλιστα πάνω από τα 2/3 ήταν κεφάλαια μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Ο διεθνής οίκος Μoody’s μας αναβάθμισε κατά 2 μονάδες την τράπεζα , μία βαθμίδα πάνω από το Ελληνικό Δημόσιο. Το ίδιο και ο οίκος της DBRS.

Αυτή η ευρεία αποδοχή φαίνεται στην διεθνή αποδοχή στο μετασχηματισμό και την ψηφιακή επιτυχία της τράπεζας. Θα ήθελα να τονίσω τη δέσμευση και αφοσίωση της τράπεζας σε προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Στηρίζουμε απασχόληση την καινοτομία την ισότητα τον αθλητισμό, την προστασία ενώ διαφυλάσσουμε την ιστορικής μας κληρονομιά. Το ΜΙΕΤ είναι παλαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της χώρας. Πρωτοπόρο στην έκδοση βιβλίων, παλαιογραφίας, εικαστικών τεχνών που πριμοδοτείται από την τράπεζα με 2,3 εκατ. ευρώ.

Στηρίζουμε το Δημόσιο σε πολλούς τομείς και στην πράσινη μετάβαση. Συμμετέχουμε στο τμήμα προσαύξησης περιουσίας bank up της ΑΑΔΕ. Ο κ Χαρδούβελης κατέληξε ευχαριστώντας προσωπικό επενδυτές, μετόχους και πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ