BNP Paribas: Έρχονται υψηλές αποδόσεις για τα hedge funds - Κλειδί τα επιτόκια

BNP Paribas: Έρχονται υψηλές αποδόσεις για τα hedge funds - Κλειδί τα επιτόκια

 

Απόδοση κατά μέσο όρο 9,75% ετησίως μέσα σε 19 μήνες αναμένουν οι επενδυτές από τα τα hedge funds

 

Οι επενδυτές αναμένουν ότι τα hedge funds θα παράγουν υψηλότερες αποδόσεις με την προοπτική ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα της BNP Paribas που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Τα επιτόκια στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν εκτοξευθεί από τα τέλη του 2021 για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, με την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ να ενισχύει την αίσθηση ότι τα πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα hedge funds να αποδίδουν κατά μέσο όρο 9,75% ετησίως μέσα σε 19 μήνες, από 6,85%, σύμφωνα με την έρευνα.
Ωστόσο, τα ίδια τα hedge funds πιστεύουν ότι αυτό θα διαρκέσει περισσότερο, έως και 29 μήνες, έδειξε η έρευνα.

«Υπάρχει καθυστέρηση για τα hedge funds να καλύψουν τη διαφορά στο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων», δήλωσε ο Marlin Naidoo, επικεφαλής της παγκόσμιας εισαγωγής κεφαλαίων στην BNP Paribas.

«Το ερώτημα τώρα είναι αν οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να περιμένουν - γιατί εκεί είναι το χάσμα», επεσήμανε ο Naidoo.

Σύμφωνα με την BNP Paribas τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα hedge funds τείνουν να έχουν καλή απόδοση σε περιβάλλοντα υψηλότερων και σταθερών επιτοκίων και λιγότερο όταν τα επιτόκια είναι χαμηλότερα.

Όταν οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε έναν κύκλο σύσφιξης ή χαλάρωσης, η απόδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου δεν συσχετίζεται με την αύξηση και την πτώση των επιτοκίων, πρόσθεσε.

Αφαιρώντας τη γενική άνοδο του δείκτη MSCI των παγκόσμιων μετοχών, τα hedge funds παρουσίασαν κατά μέσο όρο 1,10% καλύτερη απόδοση από τα τρίμηνα γραμμάτια του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023, δήλωσε η BNP Paribas.

Μόνο τέσσερις από τις κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές πραγματοποίησαν συνεδριάσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων τον Αύγουστο. Μέχρι τότε, ο συνολικός απολογισμός του 2023 μέχρι σήμερα για τις κεντρικές τράπεζες της G10 ήταν 1.075 bps σύσφιξης σε 33 αυξήσεις.


Οι περισσότεροι από τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που συμμετείχαν σε συνέντευξη συμφώνησαν με τους επενδυτές τους σχετικά με τις πιθανές αποδόσεις και το 62% είπε ότι θα έπρεπε να ξεπεράσουν το επιτόκιο χωρίς κίνδυνο κατά 6% ή περισσότερο.

Σχεδόν οι μισοί από τους επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδίαζαν να μετακινήσουν χρήματα σε μια διαφορετική στρατηγική αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που πίστευαν ότι θα είχε καλύτερη απόδοση σε περιβάλλον υψηλότερου επιτοκίου.

Οι αποδόσεις Lackluster ενδέχεται τελικά να στρέψουν την προσοχή των επενδυτών από τον κλάδο των hedge funds σε άλλα είδη επενδύσεων που θεωρούνται εναλλακτικές αλλά με καλύτερες επιδόσεις, πρότεινε ο επενδυτής οικογενειακών γραφείων Michael Oliver Weinberg.

«Ακόμη και αν τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου επιτυγχάνουν καθαρή απόδοση 10% με αποδόσεις 5% σε μετρητά, αυτό είναι μόνο 5% απόδοση από τον κίνδυνο. Ενώ σήμερα μπορεί κανείς να λάβει υψηλότερα μετοχικά κεφάλαια όπως αποδόσεις με πιστωτικό κίνδυνο από ανώτερα, βαριά, εξασφαλισμένα ιδιωτικά δάνεια και ακίνητα», δήλωσε ο Weinberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ