Μυτιληναίος: «Υπεραντίδραση» της κυβέρνησης ο φόρος στο φυσικό αέριο

Μυτιληναίος: «Υπεραντίδραση» της κυβέρνησης ο φόρος στο φυσικό αέριο

«Καλά υπολογισμένη κίνηση η απόφαση της Protergia να διατηρήσει σταθερό το τιμολόγιο του Αυγούστου»

Ήπια βέλη για την κυβερνητική απόφαση για επιβολή έκτακτου τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, έριξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Είχαμε ένα πολύ καλό πρώτο μισό της χρονιάς μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, γεγονός που μεγιστοποιεί το επίτευγμα της επίτευξης ιστορικής κερδοφορίας, σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες η κυβέρνηση μας επιβάλλει και πρόσθετο φόρο στο φυσικό αέριο. Εμείς όμως κοιτάμε την δουλειά μας, έτσι είναι οι επιχειρήσεις», ανέφερε, κάνοντας λόγο για υπεραντίδραση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως αμετάβλητες, στα επίπεδα του Ιουλίου, διατηρεί η Protergia, της Metlen, τις τελικές τιμές ρεύματος για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες, απορροφώντας τις αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής αγοράς. Σε περίπτωση που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών έως 500 kWh, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια καλά υπολογισμένη κίνηση, τόσο από την πλευρά της παραγωγής, όσο και από την πλευρά της λιανικής, όπου στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και η επίτευξη μεριδίου αγοράς 30%.

Με το έκτακτο τέλος, όπως το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ενισχύσεις θα αφορούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) και οι εκτιμήσεις θέλουν το υπουργείο να επιδιώκει τη διαμόρφωση μίας τιμής στα επίπεδα των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τιμή βέβαια, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο τα «πράσινα» τιμολόγια καθώς τα κίτρινα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα ανακοινωθούν στις 2 Αυγούστου, όταν και οι πάροχοι θα έχουν ανακοινώσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις στα τιμολόγια για τον μήνα Αύγουστο.

Αυτές θα αφορούν μόνο τους οικιακούς καταναλωτές κι εφόσον οι μηνιαίες καταναλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν ξεπαιρνούν τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα.

Τι βλέπει για τον Αύγουστο

O Eυάγγελος Μυτιληναίος αναφερόμενος στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση του Ιουλίου επεσήμανε πως «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις αγορές, ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής κρίσης με 15 ημέρες καύσωνα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης. Ήδη βλέπετε ότι οι τιμές υποχωρούν.Τον πρώτο καλό μήνα μετά από 6 δύσκολους μήνες επιβλήθηκε φόρος. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τον Αύγουστο, αλλά είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα για κάποιες ημέρες πολύ ζεστό καιρό».

O κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο ακόμα και για υπερεπίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για λειτουργική κερδοφορία 1-1,2 δισ. και καθαρά κέρδη 600-700 εκατ.. «Αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί να εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ