Τράπεζα της Αγγλίας: Επανεξετάζει τον τρόπο των stress tests στις τράπεζες

 Τράπεζα της Αγγλίας: Επανεξετάζει τον τρόπο των stress tests στις τράπεζες

Για το 2024, τα test της θα είναι "desk based", πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δίνουν λεπτομέρειες των ισολογισμών τους, επιτρέποντάς της να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα χρησιμοποιώντας διάφορα σενάρια

 

Το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας είναι καλά κεφαλαιοποιημένο για να αντέχει σε κραδασμούς, ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η BoE δοκιμάζει την ανθεκτικότητα τραπεζών όπως η Barclays, η Lloyds, η HSBC και η NatWest σε θεωρητικούς κραδασμούς ετησίως για περίπου μια δεκαετία, δημοσιεύοντας συνήθως αποτελέσματα που οι αναλυτές και οι αγορές εξετάζουν εξονυχιστικά για τρωτά σημεία.

«Το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καλά κεφαλαιοποιημένο, υποστηρίζεται από ισχυρή πρόσφατη κερδοφορία και έχει υψηλά επίπεδα ρευστότητας», ανέφερε σε ανακοίνωση Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της BoE.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής και αυξανόμενα επιτόκια, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα.

Η BoE είπε ότι για το 2024, τα test της θα είναι "desk based", πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δίνουν λεπτομέρειες των ισολογισμών τους, επιτρέποντάς της να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα χρησιμοποιώντας διάφορα σενάρια.

Θα δημοσιευθούν μόνο συγκεντρωτικά αποτελέσματα, όπως συνέβη με ένα τεστ ακραίων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα stress tests εισήχθησαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 για να συμβάλουν στη κάλυψη των κεφαλαιακών χασμάτων, αλλά τα τελευταία χρόνια, όλες οι τράπεζες τα πήγαν καλά, καθιστώντας τα περισσότερο εργαλείο ελέγχου για κρυφές ευπάθειες παρά καθοριστικό για τα επίπεδα κεφαλαίου.

Συνήθως, δίνεται στις τράπεζες ένα δυσμενές σενάριο για να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και η Τράπεζα επεσήμανε ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να επιστρέψει σε αυτήν τη μορφή το 2025.

Το 2024, ωστόσο, η Τράπεζα θα «απολογίσει και θα ενημερώσει» τα stress testing, εξετάζοντας εάν θα πρέπει να προστεθούν περισσότερες τράπεζες.

Η BoE άφησε το λεγόμενο αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, που συσσωρεύτηκε σε πιο σταθερές περιόδους για αποδέσμευση σε περιόδους στρες, στο 2%, αν και ορισμένα μέλη του FPC πρότειναν μια περίπτωση να το αυξήσουν.

Το FPC σημείωσε επίσης ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών μοντέλων μεταξύ των μικρότερων και μεσαίων δανειστών στη Βρετανία, προσθέτοντας ότι «ένα πιο δύσκολο περιβάλλον θα μπορούσε να επηρεάσει αυτά τα επιχειρηματικά μοντέλα με διαφορετικούς τρόπους».

Η Τράπεζα προσπάθησε αυτόν τον μήνα να βρει αγοραστές για τον μικρότερο δανειστή Metro Bank πριν ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 325 εκατομμυρίων λιρών (397,83 εκατομμύρια δολάρια) και αναχρηματοδότηση χρέους 600 εκατομμυρίων λιρών την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ