Παγκόσμια Τράπεζα: Προς επέκταση των εγγυήσεων δανείων για ιδιωτική χρηματοδότηση

Παγκόσμια Τράπεζα: Προς επέκταση των εγγυήσεων δανείων για ιδιωτική χρηματοδότηση

 

Οι εγγυήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν κινητοποιήσει περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικό κεφάλαιο και ιδιωτικές επενδύσεις που καλύπτουν ενεργειακά έργα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει τρόπους για να επεκτείνει τις εγγυήσεις που παρέχει για εμπορικά δάνεια για την ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης που διατίθεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις διεθνείς αγορές καθώς τα παγκόσμια επιτόκια εκτινάσσονται στα ύψη και με αβεβαιότητα για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα φτάσει στο τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης.

Ένα πρόσφατο selloff στα αμερικανικά ομόλογα ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε υψηλό 16 ετών, αυξάνοντας με τη σειρά του το κόστος δανεισμού για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

"Εξετάζουμε πολύ συστηματικά πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τη δουλειά μας με τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό περιλαμβάνει πολλές μορφές εγγυήσεων", δήλωσε στο Reuters ο Ανώτερος Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Axel van Trotsenburg στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. στο Μαρακές.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, είπε ο Van Trotsenburg, είναι ο τρόπος παροχής περισσότερης χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

"Η χρηματοδότηση υπολείπεται και οι κυβερνήσεις δεν έχουν τη δύναμη πυρός για να το κάνουν αυτό. Επομένως, πρέπει να συμπληρώσουμε έξυπνα τον ιδιωτικό τομέα", πρόσθεσε.

Οι εγγυήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν κινητοποιήσει περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικό κεφάλαιο και ιδιωτικές επενδύσεις που καλύπτουν ενεργειακά έργα για κρατική χρηματοδότηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Έχει ήδη παράσχει μερικές εγγυήσεις για κρατικά ομόλογα μέσω της Διεθνούς Αναπτυξιακής Ένωσης (IDA), συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ευρωομολόγων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Γκάνα το 2015.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε τον Απρίλιο ότι η τράπεζα πρέπει να λάβει μέτρα για να επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα και τα δανειστικά όπλα των φτωχών χωρών να δανείζουν σε υποκυρίαρχες οντότητες, όπως πόλεις και περιφερειακές αρχές.

Η τράπεζα πιέζει επί του παρόντος για περισσότερες επιχορηγήσεις και νέα κεφάλαια από τις χώρες μέλη, παρόλο που αξιοποιεί τον ισολογισμό της για να κλιμακώσει τον δανεισμό για ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή και σε άλλες παγκόσμιες κρίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ