Η Τράπεζα του Ισραήλ θα πουλήσει 30 δισ. δολ. συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει το σέκελ

Η Τράπεζα του Ισραήλ θα πουλήσει 30 δισ. δολ. συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει το σέκελ

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει αποθέματα συναλλάγματος άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το 40% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος τους από την αγορά συναλλάγματος

Η Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια ξένου συναλλάγματος στην ανοιχτή αγορά, την πρώτη πώληση συναλλάγματος από την κεντρική τράπεζα, για να διατηρήσει τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα.

Το σέκελ υποχώρησε 2,7% έναντι του δολαρίου στα 3,945 - το χαμηλότερο από τις αρχές του 2016 - μετά την ανακοίνωση.

«Βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση ασφάλειας και η εκτίμησή μας ήταν ότι η αγορά θα μπορούσε να φτάσει σε μια κατάσταση απόκλισης χωρίς την ανακοίνωση της παρέμβασής μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Golan Benita, επικεφαλής του τμήματος αγορών της Τράπεζας του Ισραήλ.

Το σέκελ είχε ήδη αποδυναμωθεί κατά 10% μέχρι στιγμής το 2023 σε ποσοστό 3,86 ανά δολάριο λόγω της πολιτικής αναταραχής, και μετά από έναν μακροχρόνιο πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα, το σέκελ επρόκειτο να υποτιμηθεί απότομα.

Ο Benita είπε ότι πριν από το άνοιγμα των συναλλαγών, η συναλλαγματική ισοτιμία εκτινάχθηκε φθάνοντας έως και τα 4,3 σέκελ ανά δολάριο κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ασία.

«Ως εκ τούτου, ήταν σημαντικό για εμάς πριν από το άνοιγμα των συναλλαγών στην τοπική αγορά να αυξήσουμε τη βεβαιότητα στην αγορά ή να μειώσουμε την αβεβαιότητα στην αγορά, προκειμένου να μετριαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά υπερβολικών αντιδράσεων… και να διασφαλίσουμε τις αγορές». τακτική δραστηριότητα», είπε.

Ο Benita είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια επί του παρόντος να πουληθούν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλάγματος και ότι το υψηλό επίπεδο αποθεματικών επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να στηρίξει την οικονομία σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, η προτεραιότητα της κεντρικής τράπεζας είναι μόνο να διασφαλίσει την κανονική λειτουργία των αγορών», δήλωσε ο Murat Toprak, στρατηγικός αναλυτής της CEEMEA FX στην HSBC.

Η κεντρική τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα μέσω μηχανισμών ανταλλαγής στην αγορά έως και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Τράπεζα του Ισραήλ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να παρακολουθεί όλες τις αγορές και να ενεργεί με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της όπως χρειάζεται», ανέφερε.

Οι οικονομολόγοι της Citi δήλωσαν σε έκθεσή τους: «Παρά την προσδοκία μας για ένα ασθενέστερο σέκελ μεσοπρόθεσμα - πιο ήπιες ροές τεχνολογικών μετοχών, πιο περίπλοκο πολιτικό υπόβαθρο και περισσότερους αμφίπλευρους κινδύνους για τη νομισματική πολιτική - δεν αναμένουμε περαιτέρω συνεχείς περιόδους αδυναμίας σέκελ ."

Οι τιμές των ισραηλινών μετοχών και ομολόγων υποχώρησαν 7% την Κυριακή, μια ημέρα αφότου ένοπλοι της Χαμάς πραγματοποίησαν την πιο θανατηφόρα εισβολή στο ισραηλινό έδαφος από τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Τη Δευτέρα, οι βασικοί δείκτες μετοχών του Τελ Αβίβ ανέκαμψαν και σημείωσαν άνοδο 1% στις απογευματινές συναλλαγές, ενώ οι τιμές των κρατικών ομολόγων ήταν μικτές.

Τα κρατικά ομόλογα του Ισραήλ σε δολάρια υποχώρησαν επίσης απότομα στις αρχές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές είχαν την πρώτη ευκαιρία να αντιδράσουν στην άνευ προηγουμένου επίθεση.

Τα περισσότερα ομόλογα υποχώρησαν μεταξύ 1,5 και 4 σεντς, αν και το 100ετές ομόλογο λήξεως 2120 υποχώρησε πάνω από 5 σεντς στα μόλις 65 σεντ, κάτι που παραλίγο να είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει αποθέματα συναλλάγματος άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το 40% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος τους από την αγορά συναλλάγματος από το 2008 για να προσπαθήσει να εμποδίσει το σέκελ να ενισχυθεί υπερβολικά και να βλάψει τους εξαγωγείς καθώς οι ξένες εισροές στον τεχνολογικό τομέα της χώρας αυξήθηκαν στα ύψη.

«Το Ισραήλ έχει μια από τις καλύτερες θέσεις στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Toprak της HSBC. "Τα αποθεματικά είναι μεγάλα και άνετα με κάθε μέτρηση."

Η τελευταία φορά που παρενέβη η τράπεζα ήταν τον Ιανουάριο του 2022.

Το Ισραήλ πούλησε 2 δισεκατομμύρια σέκελ (508 εκατομμύρια δολάρια) ομόλογα τοπικά τη Δευτέρα σε πολύ μεγάλη ζήτηση, λέγοντας ότι η ικανότητα άντλησης χρέους και χρηματοδότησης των κυβερνητικών δραστηριοτήτων, ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ