ΕΚΤ: H Ιταλία πληρώνει το τίμημα των στόχων για υψηλότερο έλλειμμα

ΕΚΤ: H Ιταλία πληρώνει το τίμημα των στόχων για υψηλότερο έλλειμμα

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα μιας χώρας εάν πιστεύει ότι δέχεται αδικαιολόγητη πίεση στην αγορά

Η Ιταλία πληρώνει το τίμημα για την αύξηση των στόχων για το έλλειμμα μέσω του υψηλότερου κόστους δανεισμού, δήλωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot, λέγοντας στις κυβερνήσεις να σφίξουν το πορτοφόλι τους ή να αντιμετωπίσουν την «πειθαρχία της αγοράς».

Τα σχόλια του διοικητή της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας πιθανότατα υπονοούσαν ότι δεν είδε την ανάγκη να παρέμβει η ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων και να περιορίσει τη διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Γερμανίας, η οποία διευρύνθηκε από τότε που η Ρώμη παρουσίασε τα νέα της σχέδια προϋπολογισμού.

«Η εξάπλωση της (Ιταλίας) έχει αυξηθεί λίγο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της ανοδικής αναθεώρησης της τροχιάς του ελλείμματος», είπε ο Knot σε συνέδριο. «Έτσι υπάρχει ακόμα πειθαρχία στην αγορά».

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα μιας χώρας εάν πιστεύει ότι δέχεται αδικαιολόγητη πίεση στην αγορά, όπως έκανε πέρυσι και στο απόγειο της πανδημίας το 2020.

Ωστόσο, έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θα το έκανε αν πίστευε ότι η χώρα είχε προβλήματα ασκώντας μια ακατάλληλη οικονομική πολιτική.

Η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2023 και 2025 για να χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης για οικογένειες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η ανακοίνωση προκάλεσε διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας στις 200,2 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο, συσσωρεύοντας πίεση σε έναν από τους πιο αδύναμους δανειολήπτες της ευρωζώνης σε μια εποχή ήδη υψηλού κόστους δανεισμού.

Ο Knot ήταν ο πρώτος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ που αντιμετώπισε άμεσα τα ιταλικά δεινά, αλλά είπε ότι η αδικαιολόγητη δημοσιονομική φαυλότητα, που δυσκολεύει την ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες.

«Αυτή είναι η ώρα να... χτίσετε τα δημοσιονομικά σας αποθέματα για τη στιγμή κατά την οποία η οικονομία μπορεί να μπει ξανά σε ύφεση στο μέλλον, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλα τα ελλείμματα είναι κοντά στο 3% (ευρωπαϊκός στόχος) ή πάνω το 3%, είπε ο Knot.

«Υπάρχει μια απροθυμία να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Κροάτης Boris Vujcic συμμετείχε στην έκκλησή του για δημοσιονομική πειθαρχία μετά τα μεγάλα ελλείμματα των ετών της πανδημίας.

"Οι υπουργοί Οικονομικών που ήταν αρκετά συνετοί... χρησιμοποίησαν περιόδους υψηλού πληθωρισμού για να μειώσουν το δημόσιο χρέος", είπε ο Vujcic. "Άλλοι πολύ λιγότερα, οπότε αν δεν έχουν κάνει αρκετά, έχουν περισσότερα προβλήματα στη συνέχεια."

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, το πιο σημαντικό γεράκι στο Διοικητικό Συμβούλιο, είπε ότι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων υπονοούσε "ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ακόμη πιο συνετές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ