Παγκόσμια Τραπεζα: Δημιούργησε σύστημα παρακολούθησης του bitcoin

Παγκόσμια Τραπεζα: Δημιούργησε σύστημα παρακολούθησης του bitcoin

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων τα καθιστά επικίνδυνα

 

 

Το εργαστήριο δοκιμών της Παγκόσμιας Κεντρικής Τράπεζας σχεδίασε ένα πρωτότυπο σύστημα παρακολούθησης του bitcoin με στόχο να δώσει στις αρχές μια σαφέστερη εικόνα για το πώς, πότε και πού χρησιμοποιείται το κρυπτονόμισμα.

Το Bank for International Settlements (BIS), με την κωδική ονομασία Atlas, ξεκίνησε στην ολλανδική κεντρική τράπεζα πριν από από πέντε χρόνια, αλλά η δυνητική του αξία υπογραμμίστηκε τους τελευταίους 18 μήνες από μια σειρά χαοτικών καταρρεύσεων στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Η Atlas δημιούργησε μια πλατφόρμα «απόδειξης» που απορροφά δεδομένα τόσο από δημόσια διαθέσιμα «on-chain» λογιστικά βιβλία κρυπτογράφησης όσο και από δεδομένα «εκτός αλυσίδας» που αναφέρονται μόνο από ορισμένα χρηματιστήρια και χρήστες.
Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες παρέχουν μια χονδρική εικόνα της δραστηριότητας κρυπτονομισμάτων, αν και τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων μπορούν να δημιουργηθούν ανώνυμα και χωρίς ο ιδιοκτήτης να προσδιορίσει την τοποθεσία, δεν είναι απαραίτητα ακριβείς.
"Μια αρχική ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από την πλατφόρμα δείχνει ότι οι διασυνοριακές ροές είναι σημαντικές από οικονομική άποψη και άνισα κατανεμημένες σε γεωγραφικές περιοχές", ανέφερε η BIS, αν και αναγνωρίζει την "αβεβαιότητα".

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων τα καθιστά επικίνδυνα, ειδικά μετά την κατάρρευση πέρυσι του ευρέως χρησιμοποιούμενου ζεύγους stablecoin, Luna και TerraUSD και της πλατφόρμας FTX.

Ο «κόμβος καινοτομίας» της BIS παράγει «πίνακες εργαλείων» που δείχνουν πληροφορίες όπως πόσα bitcoin μετατρέπονται σε δολάρια ΗΠΑ σε συγκεκριμένες στιγμές σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Μπορούν επίσης να παρέχουν μια εικόνα για την υιοθέτηση και τη σχετική σημασία των αγορών κρυπτογράφησης καθώς αυξάνονται ή πέφτουν σε δημοτικότητα.

Οι διασυνοριακές ροές κρυπτογράφησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο των διασυνοριακών πληρωμών, της οικονομικής ανάλυσης και των στατιστικών του ισοζυγίου πληρωμών, ανέφερε η BIS.

Ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των διασυνοριακών μεταφορών για ορισμένες χώρες που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά λόγω των σημερινών κενών στα στοιχεία.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν γνώση από πρώτο χέρι για την κρυπτογράφηση και το DeFi και τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε η BIS.

Πρόσθεσε ότι οι πίνακες εργαλείων θα είναι πλέον διαθέσιμοι σε μια ομάδα «δοκιμαστικών» κεντρικών τραπεζών για τη συλλογή σχολίων και για περαιτέρω ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ