Ελβετία:Εν αναμονή της απόφασης για την πρόσβαση των επενδυτών σε έγγραφα της Credit Suisse

Ελβετία:Εν αναμονή της απόφασης για την πρόσβαση των επενδυτών σε έγγραφα της Credit Suisse

 

Το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν και σε ποιο βαθμό, οι φάκελοι που σχετίζονται με την απομείωση των ομολόγων μπορούν να κοινοποιηθούν στους επενδυτές που έχουν καταθέσει αγωγές

 

Ελβετικό δικαστήριο εξετάζει εάν θα παραχωρήσει στους επενδυτές της Credit Suisse πρόσβαση σε περισσότερα έγγραφα σχετικά με την απομείωση των ομολόγων της τράπεζας ύψους 16 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (17,6 δισεκατομμύρια δολάρια), μια κίνηση στην οποία η τράπεζα αντιτάχθηκε.

Εκατοντάδες κάτοχοι ομολόγων μήνυσαν την ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τις ζημίες τους από την απομείωση που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση εξαγορά της Credit Suisse από την UBS τον Μάρτιο.

Στη μάχη για αποκάλυψη, οι επενδυτές σημείωσαν πρόωρη νίκη τον Μάιο, όταν το St. Το δικαστήριο Gallen, στη βορειοανατολική Ελβετία, διέταξε την αποδέσμευση των διαταγμάτων της FINMA σχετικά με τη διαγραφή.

Η Credit Suisse, η οποία αντιτίθεται στα αιτήματα αποκάλυψης, υποστηρίζει ότι η παράδοση εγγράφων όπως η ιδιωτική επικοινωνία μεταξύ της τράπεζας και της ρυθμιστικής αρχής θα μπορούσε να αποκαλύψει εμπιστευτικές πληροφορίες και επιχειρηματικά μυστικά, σύμφωνα με επιστολή της 31ης Μαΐου που είδε το Reuters. Εάν δημοσιοποιηθούν, τα έγγραφα θα μπορούσαν να ρίξουν περαιτέρω φως στην οικονομική υγεία της τράπεζας τις ημέρες πριν από την κατάρρευσή της.

Το ελβετικό κοινοβούλιο διεξάγει μια ερευνητική επιτροπή για τη διάσωση, αλλά οι διαδικασίες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και η τεκμηρίωση για τη συμφωνία δεν υπόκειται στον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης της χώρας. Η FINMA είπε ότι η απομείωση της αξίας AT1 τον Μάρτιο ήταν απαραίτητο μέρος του συνολικού πακέτου για να καταστεί δυνατή η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Τα υπέρτατα συμφέροντα στο απόρρητο θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν πρόσβαση στα αρχεία, δήλωσε δικηγόρος της Credit Suisse στην επιστολή της 31ης Μαΐου προς το ελβετικό δικαστήριο που είδε το Reuters.

Η Credit Suisse υποστηρίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να αποκαλύπτουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στη FINMA.

Εάν οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να βασιστούν στη χρήση τέτοιων πληροφοριών μόνο για εποπτεία, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματική εποπτεία, ανέφερε η επιστολή.

Το δικαστήριο είπε ότι θα αποφασίσει εάν και σε ποιο βαθμό, οι φάκελοι που σχετίζονται με την υπόθεση μπορούν να κοινοποιηθούν στους καταγγέλλοντες, δείχνει μια επιστολή με ημερομηνία 8 Ιουνίου.

Ο Dario Item, ανώτερος συνεργάτης στο I&P Law Office στο Λουγκάνο και νομικός σύμβουλος μιας ομάδας επενδυτών AT1 της Credit Suisse, είπε στο Reuters ότι οι κάτοχοι ομολόγων δεν έχουν ακούσει ακόμη από το δικαστήριο και η απόφαση μπορεί να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες.

"Η πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα είναι το κλειδί για τους κατόχους ομολόγων που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτής της άνευ προηγουμένου και απαράδεκτης εντολής της FINMA", δήλωσε ο Item.

«Για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στους Ελβετούς και τους ξένους επενδυτές, χρειαζόμαστε διαφάνεια», πρόσθεσε.

Η UBS αναμένεται να παρουσιάσει τη δική της θέση στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.

Η απομείωση των ομολόγων συγκλόνισε την αγορά και ανέτρεψε μια μακροχρόνια πρακτική παροχής προτεραιότητας στους κατόχους ομολόγων έναντι των μετόχων σε μια ανάκτηση χρέους.

Η Credit Suisse έπαψε να υπάρχει ως αυτόνομη νομική οντότητα τον Ιούνιο όταν εξαγοράστηκε από την UBS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ