Τράπεζες: Η Intesa πήρε την έγκριση του Πούτιν να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Τράπεζες: Η Intesa πήρε την έγκριση του Πούτιν να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η ιταλική τράπεζα μπήκε στη ρωσική αγορά πριν από μισό αιώνα ανοίγοντας ένα γραφείο αντιπροσωπείας, το οποίο αποφάσισε να κλείσει στις αρχές Αυγούστου

Η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo εξασφάλισε την έγκριση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την πώληση ή τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της στη χώρα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης την Παρασκευή.

Νωρίτερα φέτος, οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύξησαν την πίεση στις τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους στη Ρωσία.

Η ιταλική τράπεζα μπήκε στη ρωσική αγορά πριν από μισό αιώνα ανοίγοντας ένα γραφείο αντιπροσωπείας, το οποίο αποφάσισε να κλείσει στις αρχές Αυγούστου. Η τοπική τράπεζά της, η οποία εξυπηρετεί μόνο εταιρικούς πελάτες, είχε 861 προσωπικό και 27 υποκαταστήματα στις 30 Ιουνίου.

Το διάταγμα, το οποίο είχε ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ένα άλλο διάταγμα που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022 από τον Πούτιν, το οποίο του έδωσε την εξουσία να εκδώσει ειδικές παραιτήσεις για να προχωρήσουν ορισμένες συμφωνίες που αφορούν ενεργειακά και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Το τελευταίο διάταγμα ανέφερε ότι η Μόσχα επέτρεπε συναλλαγές που θα οδηγούσαν στην άμεση ή έμμεση διάθεση του 100% των μετοχών της Intesa.

Σταμάτησε τη νέα χρηματοδότηση σε Ρώσους πελάτες και νέες επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όταν ξέσπασε η σύγκρουση.

Η τράπεζα, ωστόσο, έχει διασυνοριακή έκθεση στη χώρα μέσω δανείων που χορηγεί η εγχώρια δραστηριότητα της σε Ρώσους πελάτες. Αυτό ανήλθε συνολικά σε 700 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη Ιουνίου, χωρίς προβλέψεις και εγγυήσεις εξαγωγικών πιστώσεων.

Η Ρωσία έχει σταθερά αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις εξόδου από τότε που οι δυτικές εταιρείες άρχισαν να αποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Στελέχη λένε ότι η πλοήγηση στους κανόνες γίνεται πιο δύσκολη.

Η Intesa είχε προσπαθήσει από πέρυσι να διακόψει τους δεσμούς της με την τοπική της επιχείρηση, αλλά οι δυτικές κυρώσεις που έπληξαν πιθανούς αγοραστές δυσκόλεψαν την έξοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής UniCredit και της αυστριακής Raiffeisen Bank .

Το πράσινο φως για την Intesa θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες εγκρίσεις για άλλες τράπεζες που εξακολουθούν να εμπλέκονται στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ