Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τράπεζες για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος 1,8 δισ. δολ.

 Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τράπεζες για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος 1,8 δισ. δολ.

Η αστυνομία της Σιγκαπούρης κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,4 δισ. δολ. Σιγκαπούρης, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών ακινήτων, κρυπτονομισμάτων και αυτοκινήτων.

 

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξετάζει εάν οι τράπεζες που εμπλέκονται σε ένα σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων S$ (1,75 δισεκατομμύρια δολάρια) στον παγκόσμιο κόμβο πλούτου είχαν λάβει όλα τα εύλογα μέτρα για να μετριάσουν τους κινδύνους.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) θα αναλάβει δράση εάν τα ευρήματά της αποκαλύψουν ελλείψεις στους ελέγχους των τραπεζών, δήλωσε εκπρόσωπος σύμφωνα με το Reuters.

Η αστυνομία της Σιγκαπούρης τον περασμένο μήνα συνέλαβε και απήγγειλε κατηγορίες σε 10 αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων και από την Κίνα, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος. Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων S$, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών ακινήτων, κρυπτονομισμάτων και αυτοκινήτων.
Το σκάνδαλο έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι τράπεζες ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες της πόλης-κράτους κατά του ξεπλύματος χρήματος.

«Οι εποπτικές δεσμεύσεις με αυτά τα (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) συνεχίζονται για να αξιολογηθεί εάν είχαν λάβει όλα τα εύλογα μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες/χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της MAS.

«Θα αναλάβουμε δράση όπου οι έλεγχοι των FI υπολείπονται, όπως κάναμε σε προηγούμενες περιπτώσεις».
Η MAS είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει εάν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο είχαν συμμορφωθεί με τις αυστηρές απαιτήσεις της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Σιγκαπούρη έχει επωφεληθεί από τεράστιες εισροές περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, με πλούσια άτομα στην Ασία και αλλού να δημιουργούν γραφεία και καταπιστεύματος για να επωφεληθούν από τα κίνητρα που προσφέρονται σε τέτοιες εγκαταστάσεις.
Ο αριθμός των γραφείων για μια οικογένεια, που διαχειρίζεται επενδύσεις, φορολογία, μεταβίβαση περιουσίας και άλλα οικονομικά θέματα για τους υπερπλούσιους, αυξήθηκε σε 1.100 στο τέλος του 2022 από 400 στο τέλος του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της MAS.

Τα τελευταία στοιχεία της MAS έδειξαν επίσης ότι το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στη Σιγκαπούρη αυξήθηκε κατά 16% στα 5,4 τρισεκατομμύρια S$ το 2021, σε σύγκριση με μια παγκόσμια αύξηση 12% στα 112 τρισεκατομμύρια $ για το ίδιο έτος.

«Ο τομέας διαχείρισης πλούτου παραμένει βασικός τομέας εποπτικής εστίασης για τη MAS και έχουμε πραγματοποιήσει θεματικές επιθεωρήσεις, εστιάζοντας σε ενισχυμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της πηγής πλούτου και της πηγής κεφαλαίων», ανέφερε η MAS στην ανακοίνωση της Τρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ