Goldman και HSBC ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλες τράπεζες για τις γνωστοποιήσεις πελατών

 Goldman και HSBC ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλες τράπεζες για τις γνωστοποιήσεις πελατών

 

Πέντε τράπεζες στοχεύουν να εφαρμόζουν τους κανόνες μετοχών με μεγαλύτερη συνέπεια

Η Goldman Sachs και η HSBC είναι μεταξύ μιας ομάδας πέντε τραπεζών που υιοθετούν μια κοινή παγκόσμια προσέγγιση για την αποκάλυψη των θέσεων των μετοχών των πελατών, μια κίνηση που σύμφωνα με τους συμμετέχοντες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Ο όμιλος, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τη Barclays, την BNP Paribasκαι μια άλλη τράπεζα, εργάζεται πάνω σε ένα εργαλείο για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων υποδηλώσεων, ιδιαίτερα όταν οι επενδυτές κάνουν τα λεγόμενα short στοιχήματα ή χτίζουν μερίδια χρησιμοποιώντας παράγωγα, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τους επενδυτές να αναφέρουν τους τίτλους που κατέχουν όταν παραβιάζονται ορισμένα όρια, κάτι που απαιτεί περίπλοκη, χρονοβόρα ανάλυση των κανόνων. Εάν υπάρχει χώρος για ερμηνεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και κυρώσεις.

Οι τράπεζες έχουν επενδύσει στη λεγόμενη RegTech για να μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης με τέτοιους κανόνες μέσω της αυτοματοποίησης.

Τώρα, η ομάδα των πέντε τραπεζών, σε συνεργασία με τον ειδικό της RegTech, Droit, επιδιώκει να εξορθολογίσει τις προσπάθειες και να μειώσει περαιτέρω το κόστος.

Ο επικεφαλής της Goldman Sachs Global Position Regulatory Reporting, Pete Chisholm, δήλωσε στο Reuters ότι η πρωτοβουλία, που ονομάζεται Endoxa, είναι η πρώτη κοινοπραξία υπό την ηγεσία της τράπεζας που αντιμετωπίζει παγκόσμιους κανόνες σχετικά με την αναφορά γνωστοποιήσεων.

"Αυτό αφορά το αν όλες οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο κατανοούν τους κανόνες ακριβώς το ίδιο", είπε ο Chisholm, προσθέτοντας ότι "υπάρχει κίνδυνος τα δεδομένα της αγοράς στα οποία βασίζεται το κοινό να είναι ανακριβή λόγω της έλλειψης κοινών στοιχείων".

Η Γενική Επικεφαλής Συμμόρφωσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της BNP Paribas, Kara Lemont, ανέφερε σε δήλωση ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να καθησυχάσει τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες ότι οι κανόνες εφαρμόζονταν με συνέπεια.

Εκπρόσωποι της Barclays και της HSBC δήλωσαν ότι οι τράπεζες συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Οι τράπεζες θα συνεργαστούν με την Droit και μια δικηγορική εταιρεία για τη σύνταξη ενός κοινού ψηφιακού αναγνώσιμου από μηχανήματα κώδικα που μπορούν να εφαρμόσουν τα μέλη της κοινοπραξίας για να εξασφαλίσουν τη συνεπή συμμόρφωση, είπε μια πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Τα μέλη της Endoxa ελπίζουν ότι και άλλες τράπεζες θα ενταχθούν με την πάροδο του χρόνου, εναρμονίζοντας περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανόνες αναφοράς, είπε ο Chisholm.

Σε ορισμένες πρόσφατες περιπτώσεις, οι επενδυτές έχουν συγκεντρώσει μεγάλα μερίδια σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, οι οποίες, ενώ ήταν εντός των κανόνων, έχουν αιφνιδιάσει άλλους συμμετέχοντες στην αγορά.

Αν και τα μέλη της Endoxa παραμένουν ελεύθερα να βοηθήσουν τους πελάτες να δημιουργήσουν θέσεις εμπιστευτικά, η κοινοπραξία θα συνεργαστεί με δικηγόρους και ρυθμιστικές αρχές για να συμφωνήσουν μια ακριβή ερμηνεία των κανόνων σχετικά με τις αποκαλύψεις, είπε η δεύτερη πηγή στο Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ