Πορτογαλία: Μείωση 30% στα επιτόκια των στεγαστικών για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Πορτογαλία: Μείωση 30% στα επιτόκια των στεγαστικών για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Περίπου το 90% των 1,4 εκατομμυρίων στεγαστικών δανείων στην Πορτογαλία έχει μεταβλητά επιτόκια

 

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες πρέπει να προεξοφλήσουν το βασικό εξαμηνιαίο επιτόκιο Euribor κατά 30% κατά τον υπολογισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, εάν τους ζητηθεί από δανειολήπτες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα επιτόκια και να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Περίπου το 90% των 1,4 εκατομμυρίων στεγαστικών δανείων, έχει μεταβλητά επιτόκια που αναπροσαρμόζονται στα διατραπεζικά προσφερόμενα επιτόκια του ευρώ (Euribor), ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στη ζώνη του ευρώ. Όμως τα διατραπεζικά επιτόκια έχουν εκτοξευθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από χαμηλά ρεκόρ.

«Ως αποτέλεσμα αυτού του μέτρου, το τεκμαρτό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% του εξαμηνιαίου επιτοκίου Euribor τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Fernando Medina σε συνέντευξη Τύπου.

Όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια αναπροσαρμοσμένα σε επιτόκια Euribor τριών και 12 μηνών θα λάβουν επίσης έκπτωση ίση με το ονομαστικό ποσό που προκύπτει από τη μείωση του επιτοκίου εξαμήνου, πρόσθεσε.

Οι τράπεζες θα μπορούν να αρχίσουν να ανακτούν τους απλήρωτους τόκους από αυτούς που ζήτησαν τη μείωση μετά από τέσσερα χρόνια, αναδιανέμοντας τις πληρωμές μέχρι τη λήξη των στεγαστικών δανείων.

Ο Medina επεσήμανε ότι το νέο μέτρο και η επιδότηση επιτοκίου που ήδη εγγυάται το κράτος στις πιο υπερχρεωμένες οικογένειες θα βοηθήσουν περίπου ένα εκατομμύριο οικογένειες.

«Η απότομη αύξηση στις πληρωμές στεγαστικών δανείων είναι αναμφίβολα το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πορτογαλικές οικογένειες, εκτός από τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, και θέλουμε να τους δώσουμε σταθερότητα για δύο χρόνια», είπε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Mario Centeno, υπολόγισε πρόσφατα ότι στο τέλος του 2023 οι δαπάνες για στεγαστικά δάνεια περίπου 70.000 οικογενειών θα μπορούσαν να υπερβούν το 50% του καθαρού εισοδήματός τους.

Ο Medina είπε ότι το νέο μέτρο, το οποίο βοηθά τις τράπεζες να αποφεύγουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL), συμφωνήθηκε με την Ένωση Πορτογαλικών Τραπεζών APB και την κεντρική τράπεζα.

Οι πορτογαλικές τράπεζες υπέστησαν αύξηση των επισφαλών δανείων μετά την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους το 2010-13, αλλά έκτοτε μείωσαν το μερίδιο των NPLs στο 3,1% της συνολικής πίστωσης από το ανώτατο όριο του 17,9% στα μέσα του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ