Αλλεπάλληλα 40άρια plus, με το θερμόμετρο να “χτυπά” βαθύ κόκκινο και τις ακραίες θερμοκρασίες Πέμπτης-Παρασκευής να “τραβούν” ανάλογα υψηλά φορτία ρεύματος.
Διήμερο κρησάρα, για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, με νωπή ακόμη την περίπτωση του black out σε Ισπανία (και περιοχές της Πορτογαλίας), που στην τελική ( * ) είχε θετικό αποτέλεσμα.
Δεδομένο το ότι δοκιμάστηκαν οι αντοχές, ειδικά σε περιοχές της χώρας (και δη της νησιωτικής) με την ζήτηση αρκετά πάνω από τα επίπεδα μέσου όρου (έτους), αλλά με τον μηχανισμό (από το Υπ.Εν και τους παρόχους, μέχρι τις τοπικές μονάδες) να ανταπεξέρχεται επιτυχώς.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ( ** ) μεσημέρι Παρασκευής (25/7) κορυφώθηκε η ζήτηση ηλεκτρισμού, φτάνοντας τα 10.700 MW. Από τις 12:00 ως τις 14:00 οι ΑΠΕ παρήγαγαν 9.050 – 9.170 MW ωριαίως, με τις συμβατικές μονάδες να συμπληρώνουν με 3.700-3.778 MW.
Συνολικά τη Παρασκευή η παραγωγή μέσω ΑΠΕ ήταν πρώτη με 42,5% και το αέριο δεύτερο με 41,7%.
Οσον αφορά στην τιμή χονδρικής “έπιασε” τα 142 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο υψηλό, αλλά διακριτά χαμηλότερο από τα επίπεδα των αντίστοιχες ημερών του 2024. Τότε είχε ξεπεράσει τα 180 ευρώ.
( * ) μεσημέρι Κυριακής,
( ** ) ΑΔΜΗΕ.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.




















