Μιας μη δεσμευτικής προσφοράς άλλες έπονται. Ξεκινώντας από το βασικό πως, πρόκειται για συμφωνία απόκτησης του 67% έως 80,84% της Euroxx από την Optima με την προϋπόθεση πως ο έλεγχος που διενεργείται θα φτάσει στις υπογραφές.
Συν τω χρόνω θα πρέπει να διευκρινισθούν εάν το τίμημα θα είναι εξ’ ολοκλήρου με μετρητά ή μέρος του. Η πρόθεση της διοίκησης της Optima Bank να προχωρήσει στην έκδοση νέου Tier II συντείνει προς το πρώτο (cash). Δεδομένου ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας με την ισχυρή πιστωτική επέκταση, πιθανόν ένα μέρος της συναλλαγής να καλυφθεί (και ) με νέες μετοχές.
Εισηγμένη στην ΕΝαλλακτική Αγορά η Euroxx δεν προκύπτει υποχρέωση για υποβολή δημόσιας πρότασης.
Παράλληλα, η πλευρά του βασικού μετόχου (Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη) συμμετέχει με 7,26% στο μ.κ της Optima Bank (μέσω των Canelo Holdings και Buynoun Cyprus) και με 8,95% μέσω της Ireon Investments (Motor Oil). Στη δε Euroxx ο Giuseppe Gianο κατέχει το 36,12%, ο Γεώργιος Πολίτης το 27,15%, η οικογένεια Βρανά (Βρανάς Ιωάννης, Βρανάς Θεμιστοκλής, Κατσίπη Δήμητρα ως συγκύριοι κοινής επενδυτικής μερίδας) το 16,09% και το 12,45% ο Αλέξανδρος Μπίλλης.
Στην περίπτωση που η συμφωνία περιλαμβάνει και “χαρτιά”.
Χρηματιστηριακά η συνέργεια Optima Bank- Euroxx είναι πολύ πιο προφανής απ’ ότι στην περίπτωση με την Πειραιώς.
Στην μεν πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι, σχεδόν απόλυτο πως ένα και ένα κάνουν δύο, κάτι που δεν ίσχυε με την Πειραιώς (και ως γνωστόν είχε δημιουργήσει πονοκέφαλο στον Χρήστο Μεγάλου).
Αντιθέτως για την Πειραιώς που έχει διακριτές δραστηριότητες με Κωνσταντίνο Ξένο (Piraeus Securities), Αχιλλέα Κοντογούρη (Wealth Management) θα ταίριαζε- σχεδόν- “γάντι” λ.χ. η Alpha Trust.
Σε αυτό το παζλ εξελίξεων στον ευρύτερο επενδυτικό/χρηματιστηριακό χώρο, μένει να φανεί εάν και πως θα ενεργήσει η Credia Bank.
Θυμιζω πως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό η διοίκηση προχωρά σε AMK ύψους 300 εκατ. (με ανοιχτό βιβλίο προσφορών για 3 ημέρες) με τα κεφάλαια όπως έχει ειπωθεί από πηγές της θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας αλλά και για εξαγορές στο asset management και στο bancassurance. Σημειωτέον πως από τον χώρο, έχει αποκτηθεί το 70% της Pantelakis Securities (με ανοιχτή την προοπτική και για το υπόλοιπο μετά από τρία χρόνια * )
( * ) Η συναλλαγή δεν περιλαμβάνει την πώληση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει η Παντελάκης Α.Ε.Π.Ε.Υ. (50%) στην AssetWise ΑΕ, κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.





















