Πετρέλαιο: Προκαταρκτική συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για μείωση άνω του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως

Πετρέλαιο: Προκαταρκτική συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για μείωση άνω του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως

Ο ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζει πιέσεις να παρέμβει στις αγορές αργού μετά την πτώση των τιμών κατά 13% το τελευταίο δίμηνο

Η συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει πρόσθετες μειώσεις της παραγωγής για το επόμενο έτος προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του αργού σε εικονικές συνεδριάσεις την Πέμπτη, δήλωσαν τρεις εκπρόσωποι στο Reuters.

Έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία για πρόσθετη μείωση άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως (bpd), δήλωσαν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+. Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ αντλούν περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, περίπου 43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Στην εξ αναβολής συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, το καρτέλ επιδιώκει να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τις ποσοστώσεις και εξετάζει περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του αργού.

Η επικεφαλής του ομίλου, η Σαουδική Αραβία πιέζει τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας να συμπράξουν μαζί της στον περιορισμό της προσφοράς προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία ενός νέου πλεονάσματος πετρελαίου το επόμενο έτος. Μία μεγαλύτερη περικοπή της τάξης του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα ή και περισσότερο πρόκειται να βρεθεί στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία, διότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην ομάδα, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν δει τις τιμές να υποχωρούν πολύ, ενώ εγείρονται ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg η Αρμίτα Σεν, διευθύντρια ερευνών στη συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects. Ένα νέο «ψαλίδι» στην παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα θα ήταν στην πραγματικότητα μόνο η μισή σε πραγματικούς όρους, επειδή ορισμένες χώρες έχουν ήδη περιορίσει την άντληση πετρελαίου κάτω από τους στόχους τους, πρόσθεσε.

Τα «αγκάθια» της συμφωνίας

Ωστόσο, τα εμπόδια για να καταλήξουν σε μία συμφωνία παραμένουν. Πρόκειται κυρίως για τη διαφωνία σχετικά με το αν Αγκόλα και Νιγηρία θα πρέπει να αποδεχθούν μειωμένους στόχους παραγωγής που θα αντικατοπτρίζουν τις μειωμένες παραγωγικές τους δυνατότητες. Το αδιέξοδο έχει ως αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Πέμπτης να πραγματοποιηθεί τέσσερις ημέρες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η αποτυχία επίλυσης του ζητήματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη διατήρηση της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζει πιέσεις να παρέμβει στις αγορές αργού μετά την πτώση των τιμών κατά 13% το τελευταίο δίμηνο εν μέσω πλεονάζουσας προσφοράς και ενός δυσμενέστερου οικονομικού σκηνικού. Η αγορά ενδεχομένως να δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα το επόμενο έτος, καθλως μετεωρολόγοι και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προβλέπουν απότομη επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης.

Ελλείψει συμφωνίας για περικοπές σε επίπεδο ομίλου, το Ριάντ θα μπορούσε απλώς να διατηρήσει τον δικό του μονομερή περιορισμό κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως τις αρχές του 2024, δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σε αυτό το κλίμα, οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» συνέχισαν να κινούνται ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ παράδοσης Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο 1% στα 83,89 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ