Δυτικά Βαλκάνια: Μένουν πίσω στην μείωση της εξάρτησή τους από τον άνθρακα

Δυτικά Βαλκάνια: Μένουν πίσω στην μείωση της εξάρτησή τους από τον άνθρακα

Τρεις χώρες έχασαν τους στόχους που είχαν τεθεί στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα

Η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία επικρίθηκαν για έλλειψη συγκεκριμένων στρατηγικών για την επίτευξη των δηλωμένων στόχων τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχασαν τους στόχους που είχαν τεθεί στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECP) και κατέβαλαν ελάχιστες προσπάθειες για να εισαγάγουν συγκεκριμένες στρατηγικές για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα, ανακοίνωσε το Climate Action Network (CAN), ένας ευρωπαϊκός συνασπισμός ΜΚΟ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η επίμονη εξάρτηση από έναν απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό στόλο άνθρακα εμποδίζει την τόσο αναγκαία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή, που περιπλέκεται περαιτέρω από την πιθανή μετάβαση στο ορυκτό αέριο, όπως αναφέρεται στα NECP», ανέφερε η έκθεση.
"Αυτό υπονομεύει τη σκοπιμότητα εφαρμογής πολιτικών τιμολόγησης του άνθρακα, οι οποίες αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς στα NECP", πρόσθεσε.

Η Βοσνία, ο μοναδικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, παράγει έως και το 60% της ενέργειας της από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και το υπόλοιπο κυρίως από υδροηλεκτρικά. Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία παράγουν περίπου το 90% και το 70% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από προβληματικές μονάδες με καύση άνθρακα αντίστοιχα, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από υδροηλεκτρική, αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Η έκθεση ανέφερε ότι ενώ τα εθνικά σχέδια των χωρών είχαν σκιαγραφήσει γενικούς στόχους για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, υποσχόμενοι να σταματήσουν τις επενδύσεις σε νέες δυναμικότητες παραγωγής άνθρακα, δεν παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την κλίμακα δυναμικότητας, την ανάληψη του κλάδου και τις ολοκληρωμένες στρατηγικές ολοκλήρωσης του δικτύου.

Η Βοσνία, η οποία στοχεύει σε μερίδιο 43,6% της ανανεώσιμης ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής της ενέργειας το 2030, σχεδιάζει να διατηρήσει ηλεκτρονικές μονάδες των εργοστασίων της με καύση άνθρακα στην Tuzla 4 και στο Kakanj 5, παρόλο που τα μπλοκ έχουν συμπληρώσει το όριο των 20.000 ωρών εργασίας και οφείλονται να είναι κλειστό.

Στο Κοσσυφοπέδιο, το NECP δεν παρέχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, ενός μαλακού άνθρακα στον οποίο είναι πλούσιο το Κοσσυφοπέδιο, με προσδοκίες οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα να παραμείνουν σε λειτουργία μετά το 2040, αναφέρει η έκθεση.

"Αυτή η έλλειψη στρατηγικής υπογραμμίζει ένα κρίσιμο κενό στη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές", ανέφερε.

Η Σερβία θα πρέπει να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ