Exxon:Το 2027 θα ξεκινήσει την παραγωγή λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα

Exxon:Το 2027 θα ξεκινήσει την παραγωγή λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα


Η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής επεξεργασμένου λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα - Η Exxon θα ξεκινήσει την παραγωγή με τον πάροχο υπηρεσιών Tetra Technologies

 

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή λιθίου από υπόγεια πηγάδια έως το 2027 για να παρέχει προμήθειες του βασικού μετάλλου που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στα προηγμένα ηλεκτρονικά.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επενδύουν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης καθώς οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θέτουν προγράμματα για την προώθηση της ευρύτερης χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Η Exxon ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή από αλμυρά νερά που αντλούνται από το έδαφος σε μια περιοχή στην πολιτεία του Αρκάνσας που είναι γνωστό ότι περιέχει σημαντικά κοιτάσματα λιθίου για να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας εγχώριας πηγής του μετάλλου.


«Μακροπρόθεσμα, το λίθιο είναι πραγματικά μια παγκόσμια ευκαιρία», δήλωσε ο Dan Ammann, πρόεδρος της επιχειρηματικής μονάδας Low Carbon της Exxon. «Ξεκινάμε εδώ γιατί υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή αυτών των κρίσιμων υλικών».

Η Exxon σχεδιάζει να προμηθεύει λίθιο για περισσότερα από 1 εκατομμύριο EV ετησίως και να γίνει κορυφαίος προμηθευτής του μετάλλου μέχρι το 2030. Αναλυτές της χρηματοοικονομικής εταιρείας TD Cowen εκτιμούν ότι ο στόχος της θα απαιτούσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για την παροχή 50.000 τόνων, όγκος που θα μπορούσε δημιουργήσει 800 εκατομμύρια δολάρια πιθανή ρευστότητα.

Η μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία είπε ότι θα χρησιμοποιήσει συμβατικές μεθόδους γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρόσβαση σε αλμυρό νερό πλούσιο σε λίθιο από δεξαμενές περίπου 10.000 πόδια κάτω από το έδαφος και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία άμεσης εξαγωγής λιθίου (DLE) για να διαχωρίσει το λίθιο από το αλμυρό νερό.

Η κατά πλειοψηφία καναδική θυγατρική της εταιρείας, η Imperial Oil, έχει επίσης επενδύσει σε ένα πιλοτικό έργο εξόρυξης λιθίου στην Αλμπέρτα του Καναδά.


Η Exxon σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή με τον συνεργάτη Tetra Technologies (TTI.N), ανέφερε αποκλειστικά το Reuters το Σάββατο. Θα παράγει το μέταλλο επί τόπου και θα το πουλάει με την επωνυμία Mobil Lithium, δήλωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Η Exxon είχε αποκτήσει τα δικαιώματα σε 120.000 ακαθάριστα στρέμματα του Σχηματισμού Smackover στο Αρκάνσας, έναν πιθανό κόμβο δραστηριότητας για υποψηφίους άλμης λιθίου, νωρίτερα φέτος.

Οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές πετρελαίου BP και Shell έχουν επενδύσει σε σταθμούς φόρτισης EV στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την ενεργειακή μετάβαση. Μια μελέτη της Deloitte που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος έδειξε ότι οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν περισσότερες δαπάνες για τέτοιες τεχνολογίες.

Η Exxon, η οποία εφηύρε την επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου τη δεκαετία του 1970, αλλά απομακρύνθηκε από την τεχνολογία, δεν σχεδιάζει να επενδύσει σε σταθμούς φόρτισης EV, δήλωσε ο Ammann της Exxon.

Θέλει να παρέχει λίθιο για μπαταρίες EV, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να συγκρατούν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από διακεκομμένη ηλιακή και αιολική ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ