Απότομη προσγείωση από Πάουελ: Τα επιτόκια μπορεί να μην έχουν φθάσει ακόμη σε αρκετά υψηλά επίπεδα

Απότομη προσγείωση από Πάουελ: Τα επιτόκια μπορεί να μην έχουν φθάσει ακόμη σε αρκετά υψηλά επίπεδα

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα στο μέτωπο του πληθωρισμού

Oι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ δεν είναι σίγουροι ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα για να τερματίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, παρότι μπορεί να βρίσκονται κοντά στο τέλος του μεγέθους της βοήθειας που μπορούν να περιμένουν ως προς την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές από τη βελτίωση της αλυσίδας τροφοδοσίας αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η Fed παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη της στάσης της νομισματικής πολιτικής που κρίνεται επαρκώς περιοριστική για να επεναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% σε εύθετο χρόνο. “Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε επιτύχει αυτή τη στάση”, είπε χαρακτηριστικά. “Εάν κριθεί σκόπιμο να καταστήσουμε πιο σφιχτή την πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε”, προσέθεσε ο Πάουελ κατά την ομιλία σε συνέδριο του ΔΝΤ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι όποιες μελλοντικές κινήσεις θα γίνουν προσεκτικά και ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση. Επανέλαβε επίσης ότι η μάχη για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα είναι μακρά.

Οι νέες δηλώσεις Πάουελ δεν προσφέρουν κάποια περαιτέρω ένδειξη πέραν από αυτές που είχε δώσει στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed στις 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα στο μέτωπο του πληθωρισμού από τις περαιτέρω βελτιώσεις σε επίπεδο προσφοράς και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα ενδεχομένως ένα μεγαλύτερο μέρος της προόδου σε ό,τι αφορά στη μείωση του πληθωρισμού θα προέλθει από τον αντίκτυπο της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στον ρυθμό αύξησης της ζήτησης.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Fed ενδεχομένως να είναι λιγότερο ικανή σε σχέση με το παρελθόν να αγνοεί τις κρίσεις σε επίπεδο προσφοράς ως πηγή αυξήσεων διαρκείας στις τιμές με την εμπειρία της πανδημίας να δείχνει σαφώς ότι μπορεί να προκύψει κρίση προσφοράς από την κρίση της ζήτησης σε πραγματικό χρόνο, ούτε επίσης να μπορεί να καθορίσει τη διάρκεια που θα συνεχιστούν οι κρίσεις αυτές. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Πάουελ, ότι στο μέλλον οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να αντιδρούν στις αυξήσεις των τιμών που προκύπτουν από διαταραχές στην προσφορά εν συγκρίσει με τη μέχρι τώρα στάση τους, λαμβάνοντας υπόψη την τάση να θεωρούν τα προβλήματα σε επίπεδο προσφοράς ως κάτι προσωρινό σε μία οικονομία που αναπτύσσεται δυναμικά.

Σε ένα ακόμη βασικό διαρθρωτικό ζήτημα, ο Πάουελ είπε ότι ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν ο κόσμος των χαμηλών επιτοκίων που χαρακτήρισε τις προηγούμενες δεκαετίες πριν από την πανδημία έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί και σίγουρα αυτό θα εξεταστεί στην επόμενη επαναξιολόγηση του πλαισίου πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που θα ξεκινήσει στο τέλος του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ