Net Zero Tracker: Mόλις το 4% των μεγάλων εισηγμένων πληρούν τις οδηγίες του ΟΗΕ για το κλίμα

 Net Zero Tracker: Mόλις το 4% των μεγάλων εισηγμένων πληρούν τις οδηγίες του ΟΗΕ για το κλίμα

Λίγο πάνω από 1.000 εταιρείες του δείκτη Forbes2000 έχουν πλέον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων

 


Οι μισές από τις 2.000 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο έχουν θέσει στόχο να φτάσουν στο μηδενικό επίπεδο εκπομπών αερίων μέχρι τα μέσα του αιώνα, αλλά μόνο ένα κλάσμα πληροί τις σκληρές κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών για το τι συνιστά δέσμευση ποιότητας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα έδειξε.

Η Net Zero Tracker, μια ανεξάρτητη κοινοπραξία δεδομένων συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέφερε ότι οι στόχοι από εταιρείες του δείκτη Forbes2000 αυξήθηκαν κατά 40% σε 1.003 τον Οκτώβριο του 2023, από 702 τον Ιούνιο του 2022, καλύπτοντας τα δύο τρίτα των εσόδων, περίπου 27 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, μόλις το 4% των στόχων πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται από την εκστρατεία Race to Zero του ΟΗΕ.
Από αυτούς που έθεσαν στόχο, μόλις το 37% κάλυπτε τις εκπομπές του Πεδίου 3 ή εκείνες που συνδέονται με την αλυσίδα αξίας μιας εταιρείας. Μόλις το 13% είχε ένα όριο ποιότητας για τη χρήση αντισταθμίσεων άνθρακα.

Ο ρυθμός της αλλαγής μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων πρόκειται να αποτελέσει κεντρικό μέρος των συνομιλιών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι που ξεκινούν στα τέλη Νοεμβρίου.

"Έχει εμφανιστεί μια ξεκάθαρη γραμμή στο καθαρό μηδέν. Αμέτρητοι καθαροί μηδενικοί στόχοι είναι ελαφρούς αξιοπιστίας, αλλά τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της γραμμής με καθαρό μηδέν." είπε ο John Lang, Επικεφαλής Έργου, του Net Zero Tracker.


«Με έναν αξιόπιστο καθαρό μηδενικό στόχο που θέτει έναν πληρεξούσιο για μελλοντικές εταιρείες που στοχεύουν στο μέλλον, τίθεται ένα απλό ερώτημα: οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε, εργαζόμαστε και αγοράζουμε είναι από τη σωστή ή τη λάθος πλευρά της γραμμής; "
Εκτός από εταιρείες, το Net Zero Tracker παρακολουθεί τις δεσμεύσεις που έγιναν από έθνη, πολιτείες, περιφέρειες και πόλεις χρησιμοποιώντας μηχανική και ανθρώπινη ανάλυση δεδομένων.

Μαζί με την Oxford Net Zero, η κοινοπραξία περιλαμβάνει τη Μονάδα Πληροφοριών Ενέργειας & Κλίματος Data-Driven EnviroLab (UNC) και το NewClimate Institute.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ