Η Αμβέρσα έκλεισε τον δρόμο στα ρωσικά διαμάντια - Οι G7 ετοιμάζουν επίσημο μποϊκοτάζ

 Η Αμβέρσα έκλεισε τον δρόμο στα ρωσικά διαμάντια - Οι G7 ετοιμάζουν επίσημο μποϊκοτάζ

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν τώρα να περιορίσουν και τα έσοδα της Μόσχας από τα διαμάντια 

 

Μόνο λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο dealer διαμαντιών Thierry Tugendhaft με έδρα την Αμβέρσα άρχισε να λαμβάνει κλήσεις από μεγάλα κοσμηματοπωλεία στο Παρίσι που του ζητούσαν να σταματήσει να τους προμηθεύει με ρωσικές πέτρες.

Ζητήθηκε από άλλες εταιρείες διαμαντιών στην Αμβέρσα, το μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο και την κοπή των μεγαλύτερων πολύτιμων λίθων, να αποφύγουν τις ρωσικές πέτρες. Δεν είναι εύκολο έργο όταν η Ρωσία παρέχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης.
Τώρα, οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να επισημοποιήσουν το μποϊκοτάζ με επίσημη απαγόρευση των ρωσικών λίθων. Αναμενόταν μια ανακοίνωση της G7 εδώ και μερικές εβδομάδες, αλλά η διαφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες καθυστερεί τις αποφάσεις

Σημαντικά δυτικά κοσμηματοπωλεία, από την Tiffany's μέχρι την Cartier και την Van Cleef & Arpels, ήθελαν όλοι να αποστασιοποιηθούν από το επικερδές εμπόριο διαμαντιών της Ρωσίας.

Οι εισαγωγές ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών βρίσκονται τώρα σε λιγότερο από το 5% των προπολεμικών επιπέδων,σύμφωνα με το Reuters.
Ο Tugendhaft, επικεφαλής της T. Diamonds BVBA, είπε ότι περίπου το 50% των ακατέργαστων διαμαντιών του προέρχονταν από τη Ρωσία λόγω της υψηλής ποιότητάς τους. Οι αγοραστές του έδωσαν μόλις έξι εβδομάδες για να βρει εναλλακτικές προμήθειες.

«Η μετάβαση ήταν αρκετά γρήγορη γιατί ήμασταν ήδη σε συζητήσεις με τον Καναδά, ενώ αγοράζαμε ακόμα από τη Ρωσία», είπε ο Tugendhaft από το γραφείο του στο κλαμπ διαμαντιών της Αμβέρσας. Η εταιρεία του προμηθεύεται τώρα περίπου το 80% των διαμαντιών της από τον Καναδά και το υπόλοιπο από αφρικανικές χώρες, όπως το Λεσότο, η Νότια Αφρική και η Μποτσουάνα.


Άλλοι dealer της Αμβέρσας ήταν λιγότερο ευκίνητοι, είπε ο Tugendhaft, και έπρεπε να αναστείλουν το εμπόριο ακατέργαστων πετρωμάτων επειδή οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα χρηματοδοτούσαν τις ρωσικές προμήθειες τους. Περίπου το 90% των παγκόσμιων διαμαντιών κόβονται τώρα στην Ινδία.

Παρόλο που τα διαμάντια παράγουν μόνο ένα κλάσμα των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εξακολουθούν να αποφέρουν στο Κρεμλίνο περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω της κρατικής Alrosa, του μεγαλύτερου παραγωγού ακατέργαστων λίθων στον κόσμο.

Με το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήδη υπό κυρώσεις για να μειώσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν τώρα να περιορίσουν και τα έσοδα της Μόσχας από τα διαμάντια.

Το Βέλγιο φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά. Η πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας υπήρξε κόμβος διαμαντιών από τον 15ο αιώνα και παρόλο που η κοπή πολύτιμων λίθων πλέον ανατίθεται κυρίως στην Ινδία, η πόλη εξακολουθεί να κυριαρχεί στο εμπόριο ακατέργαστων και μεγάλων λίθων.


Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η ΕΕ σταθμίζουν διαφορετικές προτάσεις για την απαγόρευση των ρωσικών λίθων από τις αγορές τους, που υποβλήθηκαν από το Βέλγιο, την Ινδία, τη Γαλλία και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Διαμαντιών. Η ΕΕ ζήτησε από το Βέλγιο να συντάξει πρόταση και ελπίζει να διατηρήσει την Αμβέρσα ως τον κύριο κόμβο για το εμπόριο.

Το κύριο πρόβλημα στην απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών από τις δυτικές αγορές, που αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας ζήτησης κοσμημάτων με διαμάντια, είναι ο τρόπος εντοπισμού της προέλευσης των λίθων.

Ο Tugendhaft, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των διαμαντιών για 30 χρόνια, είπε ότι η ιχνηλασιμότητα ήταν ήδη αρκετά προηγμένη στην εταιρεία του, η οποία χρησιμοποιεί έναν σαρωτή ηλίου για να παράγει τρισδιάστατες εικόνες σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας διαμαντιών, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται σε ένα βιβλίο blockchain μαζί με ημερομηνίες και τιμολόγια για κάθε κίνηση στη διαδικασία κατασκευής.

Κοστίζει λίγο τοις εκατό των εσόδων του και είπε ότι όχι μόνο η πλήρης απαγόρευση των ρωσικών πολύτιμων λίθων από τη Δύση θα ήταν δαπανηρή για τη βιομηχανία, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί άλλος ένας χρόνος για να εφαρμοστεί πλήρως.
Ο μεγαλύτερος εξορύκτης διαμαντιών σε αξία, η De Beers', χρησιμοποιεί ένα blockchain που ονομάζεται Tracr. Υπάρχουν άλλα συστήματα, αλλά η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κλάδο.

"Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι πολύ μικρές πέτρες. Έρχονται σε δέματα από 20.000-40.000 πέτρες. Πώς παίρνετε κάθε πέτρα και την βάζετε σε ένα blockchain; Απλώς δεν είναι ρεαλιστικό", είπε.

Οι περισσότερες προτάσεις που εξετάζονται από την G7 επικεντρώνονται τώρα σε ακατέργαστα διαμάντια 1 καρατίου και άνω αρχικά.

Μόλις κοπεί ένα διαμάντι, η αξιόπιστη ανίχνευση της προέλευσής του γίνεται σχεδόν αδύνατη χωρίς να ταιριάζουν οι λεπτομέρειες της ακατέργαστης πέτρας, λένε πηγές του κλάδου, γεγονός που θέτει το βάρος στο αρχικό στάδιο διαλογής των ακατέργαστων λίθων στην Αμβέρσα.

Η νέα τεχνολογία μπορεί με τον καιρό να είναι σε θέση να προσδιορίσει την προέλευση της πέτρας συγκρίνοντάς την με τη μοναδική γεωλογία των ορυχείων, αλλά αυτή η τεχνολογία είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ