ΗΠΑ: Κατάργηση των αποβλήτων τροφίμων από τους ΧΥΤΑ - Ευθύνονται για το 58% των εκπομπών μεθανίου

ΗΠΑ: Κατάργηση των αποβλήτων τροφίμων από τους ΧΥΤΑ - Ευθύνονται για το 58% των εκπομπών μεθανίου

Πάνω από το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ σπαταλιέται και οι εκπομπές μεθανίου από τα απόβλητα τροφίμων έφθασαν τα 55 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO2 το 2020 

 

 

Ομάδα τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ από 18 πολιτείες προέτρεψε την Τρίτη την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να καταργήσει σταδιακά τη διάθεση των απορριμμάτων τροφίμων στους χώρους υγειονομικής ταφής έως το 2040 για να μειώσει τις εκπομπές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου μεθανίου.

Τα απόβλητα τροφίμων προκαλούν το 58% των εκπομπών μεθανίου που προέρχονται από χωματερές, ανέφερε η EPA σε μια έκθεση της 19ης Οκτωβρίου που υπολόγισε αυτές τις εκπομπές για πρώτη φορά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σε έναν στόχο να μειώσουν στο μισό τη σπατάλη τροφίμων έως το 2030 και η EPA έχει επικριθεί για την υπο-επένδυση στο θέμα.

«Χωρίς γρήγορη δράση για το μεθάνιο, οι τοπικές κυβερνήσεις θα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των ακραίων καιρικών φαινομένων», ανέφεραν οι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων του Σιάτλ και της Μινεάπολης, σε κοινή επιστολή τους προς την υπηρεσία.

Ζήτησαν επίσης από τον οργανισμό να ενημερώσει τα πρότυπα υγειονομικής ταφής για τον καλύτερο εντοπισμό και τον μετριασμό των διαρροών μεθανίου.

Πάνω από το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ σπαταλιέται και οι εκπομπές μεθανίου από τα απόβλητα τροφίμων που βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής αυξάνονται, έφθασανσυνολικά περισσότερο από 55 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO2 το 2020, σύμφωνα με την EPA.

Οι ΧΥΤΑ ευθύνονται για περίπου το 14% των εκπομπών μεθανίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την EPA. Το μεθάνιο είναι 28 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο θερμοκηπίου σε μια περίοδο 100 ετών.

Ορισμένες πόλεις και δήμοι έχουν εθελοντικά προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης για τα απόβλητα τροφίμων. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, η οποία δεν ήταν μεταξύ των πόλεων που υπέγραψαν την επιστολή προς την EPA, θα πρέπει σύντομα να διαχωρίσουν τα υπολείμματα τροφίμων από τα υπόλοιπα οικιακά τους σκουπίδια.

Η EPA παρέχει πόρους στον ιστότοπό της για τη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων τροφίμων και έχει ένα πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις να δεσμευτούν να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων τους, αν και ο οργανισμός δεν επαληθεύει την πρόοδό τους.

Η σπατάλη τροφίμων θα αποτελέσει προτεραιότητα στη φετινή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ