Ισπανία: Οι φόροι ενώνουν - Συμφωνία για απροσδόκητο φόρο σε τράπεζες και και ενεργειακές

Ισπανία: Οι φόροι ενώνουν - Συμφωνία  για απροσδόκητο φόρο σε τράπεζες και και ενεργειακές

Η συμφωνία  για συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το  αριστερό Sumar περιλαμβάνει επίσης πρόταση για μείωση των ωρών εργασίας διατηρώντας τον ίδιο μισθό.

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το σκληρό αριστερό Sumar συμφώνησαν την Τρίτη σε πολιτικές που περιλαμβάνουν την επέκταση ενός απροσδόκητου φόρου για τις τράπεζες και τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες καθώς προσπαθούν να σχηματίσουν τη βάση μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης πρόταση για μείωση των ωρών εργασίας διατηρώντας τον ίδιο μισθό. Ο πιθανός συνασπισμός τους χρειάζεται ακόμα να κερδίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Οι εταίροι, που διευθύνουν επί του παρόντος την προσωρινή κυβέρνηση της Ισπανίας, συμφώνησαν ότι όλες οι εταιρείες θα φορολογούνται με πραγματικό συντελεστή 15% στα λογιστικά τους κέρδη, δήλωσε η ηγέτης του αριστερού συνασπισμού Sumar, Yolanda Diaz, σε ομιλία της στη Μαδρίτη.

Οι εταιρείες πληρώνουν επί του παρόντος μεταξύ 23% και 25% στα υποκείμενα κέρδη, τα οποία επιδιώκουν να εξαλείψουν τον αντίκτυπο των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων.

«Θα αναθεωρήσουμε τις εισφορές σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας με σκοπό την προσαρμογή και τη διατήρησή τους πέρα από την τρέχουσα περίοδο εφαρμογής τους», ανέφεραν τα μέρη στη συμφωνία.

Οι επενδυτές περίμεναν από τις ασαφείς εκλογές του Ιουλίου για να δουν εάν θα υπάρξει συμφωνία για την επέκταση της εισφοράς δύο ετών, 4,8% που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο για τα καθαρά έσοδα από τόκους και τις καθαρές προμήθειες των τραπεζών άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ (880 εκατομμύρια δολάρια).
Οι μετοχές των τραπεζών και ορισμένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Τρίτης, με την Endesa να υποχωρεί 2,6% ενώ η Sabadell ποχώρησε 2,3%.

Για τις ενεργειακές εταιρείες με τζίρο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των εγχώριων ρυθμιζόμενων επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων εξωτερικού, το ποσοστό είναι 1,2%.

Η συμφωνία του συνασπισμού προτείνει επίσης τη μείωση της επίσημης εβδομάδας εργασίας σε 37,5 ώρες από το τρέχον ανώτατο όριο των 40 ωρών.
Η CEOE, η κύρια ένωση εργοδοτών της Ισπανίας, δήλωσε ότι δεν έχει διαβάσει ακόμη τις λεπτομέρειες, αλλά ότι η συμφωνία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), στους αυτοαπασχολούμενους και στην απασχόληση.

Τα μέρη δήλωσαν επίσης ότι θα αναθεωρήσουν προς τα πάνω τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών και θα επιδιώξουν να μειώσουν τον όγκο των εσωτερικών αεροπορικών ταξιδιών μικρών αποστάσεων, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ταξιδεύουν με τρένο σε μικρά ταξίδια.
«Αυτή η κυβερνητική συμφωνία για τετραετή νομοθετική περίοδο θα επιτρέψει στη χώρα μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο και με ποιοτική απασχόληση», ανέφεραν τα μέρη σε κοινή δήλωση.

Ενώ η υποστήριξη από τους 31 βουλευτές της Κάτω Βουλής του Sumar είναι κρίσιμη, δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η πρωθυπουργία στον Σάντσες. Εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών, οι οποίοι απαιτούν έναν νόμο αμνηστίας για τη μαζική χάρη σε άτομα που συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της περιοχής το 2017.

Εάν οι Σοσιαλιστές και τα Καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, η χώρα θα προχωρήσει σε άλλες εκλογές τον Ιανουάριο στις οποίες οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να παραδώσουν σε έναν κεντροδεξιό συνασπισμό την απόλυτη πλειοψηφία που έχασε ελάχιστα στις εκλογές του Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ