Μητσοτάκης: Στόχος να εφαρμοστεί παντού η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων

Μητσοτάκης: Στόχος να εφαρμοστεί παντού η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων

 Iσχύει η δέσμευση ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως το πρωί της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να καταγράφεται και να αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας, ενώ για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, ανέφερε ότι εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης ο κατώτατος να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην έμπρακτη στήριξη των πιο αδύναμων αλλά και στη μείωση της ανεργίας. «Έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις την τελευταία 5ετια και σταχυολογώ την εντυπωσιακή μείωση εργασίας, τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε γενικές γραμμές, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μεταρρύθμιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και σε επιμέρους ζητήματα, όπως αυτό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποδίδει σημασία στον κοινωνικό διάλογο, με γνώμονα την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους.

Όπως είπε, στο υπουργείο Εργασίας έχει γίνει σημαντική δουλειά όλη την πενταετία, η οποία αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας, στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας «που καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας του εργαζομένου. Αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Τα οφέλη στην αποτύπωση της πραγματικής υπερωριακής απασχόλησης είναι ήδη ορατά στους εργαζόμενους».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, επίσης, «ειδική μνεία στην ανάγκη να κάνουμε βελτιώσεις για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών, των νέων, των συνταξιούχων των ΑμεΑ» σημειώνοντας ότι «170.000 συνταξιούχοι έχουν επιλέξει να συνεχίζουν την εργασία ενισχύοντας τα εισοδήματά τους και διεκδικώντας μεγαλύτερη σύνταξη στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, τη σημασία των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ αλλά και τον «εξορθολογισμό του πλαισίου των μετακλήσεων εργαζόμενων από το εξωτερικό. Είναι μια λύση ανάγκης που πρέπει να ολοκληρώνεται ταχύτατα για να μην έχουμε κενά σε τομείς όπως ο πρωτογενής».

«Μεριμνούμε για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες και αυτό πρέπει να είναι στην προτεραιότητα του υπουργείου γιατί εκεί δίνουμε διαπιστευτήρια κοινωνικής ευαισθησίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υπενθύμισε ότι «φέτος θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση εκείνων των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς και να θυμίσω ότι τα χρήματα προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2023».

«Πρόκειται για μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που στηρίζει την κοινωνική συνοχή και δείχνει την έμπρακτη προσήλωση της κυβέρνησης πρωτίστως να στέκεται πιο κοντά στους αδύνατους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δείτε φωτογραφίες του πρωθυπουργού στο υπ. Εργασίας:

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είχαμε μία αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου. Οι δύο βασικοί άξονες είναι οι εργασιακές σχέσεις και η κοινωνική ασφάλιση.

Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, χτίζοντας πάνω στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια, στοχεύοντας σε μια ακόμα καλύτερη εργασιακή καθημερινότητα για τους εργαζόμενους και σε ένα ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό κράτος αρωγό που συνεισφέρει στη βελτίωση του εργασιακού τοπίου στη χώρα μας.

Στόχος είναι η τόνωση της απασχόλησης, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Συζητήσαμε για την καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους διάφορους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας, για ζητήματα αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, πρωτοβουλίες για την περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει ήδη σημειώσει πολύ σημαντική μείωση, αλλά και για την αναβάθμιση του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα στην ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ, όπου έχει ήδη γίνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Στόχος είναι να γινόμαστε καλύτεροι και να προβαίνουμε σε ταχύτερη απονομή των συντάξεων, στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του 1555, στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και στη βελτίωση των υπηρεσιών σχετικά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα θεωρούμε ότι οι καλύτερες λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από τον διάλογο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και αναλάβει πρωτοβουλίες για έναν διεξοδικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Έχει έρθει η ώρα να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας. Υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές. Θα είμαστε ανοιχτοί, για να φροντίσουμε για την ευημερία των πολιτών, την τόνωση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ