ΝΑΤΟ: Υπο την προστασία του υποθαλάσσιοι αγωγοί και καλώδια στη Βαλτική

 ΝΑΤΟ: Υπο την προστασία του υποθαλάσσιοι αγωγοί και καλώδια στη Βαλτική

Περιπολίες στη Βαλτική μετά από ζημιές στην υποθαλάσσια υποδομή

 

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα μετά τις πρόσφατες ζημιές σε υποθαλάσσιες υποδομές στην περιοχή, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπερατλαντική στρατιωτική συμμαχία.

"Τα αυξημένα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσθετες πτήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης, μεταξύ άλλων με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, αεροπλάνα ΝΑΤΟ AWACS και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στόλος τεσσάρων ναρκοκυνηγών του ΝΑΤΟ αποστέλλεται επίσης στην περιοχή", ανέφερε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση.
Η κίνηση ακολούθησε τις ανακοινώσεις των αρχών για ζημιά σε ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών της Βαλτικής Θάλασσας που συνδέει τη Σουηδία με την Εσθονία και σε έναν αγωγό και καλώδιο Φινλανδίας-Εσθονίας περίπου την ίδια ώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αξιωματούχοι από τις εμπλεκόμενες χώρες είπαν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος προκάλεσε τη ζημιά ή εάν ήταν τυχαία ή εσκεμμένη.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε στενή επαφή με τους Συμμάχους μας, την Εσθονία και τη Φινλανδία, και τον εταίρο μας τη Σουηδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ντίλαν Γουάιτ.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζει τη θαλάσσια στάση του στη Βαλτική Θάλασσα και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει τους Συμμάχους ασφαλείς».

Η συσσώρευση δείχνει ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι σε εγρήγορση και είναι έτοιμοι για δράση, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur.

"Η απόφαση δεν σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη στρατιωτική απειλή. Αντίθετα, δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των Συμμάχων είναι ισχυρές και το ΝΑΤΟ ως σύνολο βλέπει την προστασία των κρίσιμων υποδομών ως σημαντικό ζήτημα", πρόσθεσε.
Δύο από τους τέσσερις κυνηγούς ναρκών αναμένεται να επισκεφθούν το Ταλίν την Παρασκευή.

Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν θέσει την προστασία των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων υψηλή προτεραιότητα από τότε που οι εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 έσπασαν τους αγωγούς Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και διέκοψαν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτές οι εκρήξεις ήταν μια πράξη δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιος ήταν υπεύθυνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ