Ποιος είναι ο αγωγός Balticconnector και τι σημαίνει για την αγορά φυσικού αερίου

 Ποιος είναι ο αγωγός Balticconnector και τι σημαίνει για την αγορά φυσικού αερίου

Η πλειονότητα των φορτίων LNG προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μικρότερους όγκους να λαμβάνονται επίσης από τη Νορβηγία

O υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου, Balticconnector, που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα πιθανότατα έχει υποστεί ζημιές από "εξωτερική δραστηριότητα", ανακοίνωσε την Τρίτη η φινλανδική κυβέρνηση. Αυτό είναι γνωστό μέχρι στιγμής. Όμως αυτό επηρεάζει την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου σε μια δύσκόλη συγκυρία.

Υποψίες για σαμποτάζ σε αγωγό αερίου στη Φινλανδία – Ανεβαίνουν οι τιμές

Τι είναι ο Balticconnector;

Ο αγωγός Balticconnector συνδέει το Inkoo στη Φινλανδία και το Paldiski στην Εσθονία, με το υποθαλάσσιο τμήμα του να διασχίζει τον Φινλανδικό Κόλπο, έναν βραχίονα της Βαλτικής Θάλασσας που εκτείνεται ανατολικά στα ρωσικά ύδατα και καταλήγει στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.
Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει έως και 7,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα (mcm/ημέρα), ή 80 γιγαβατώρες (GWh) την ημέρα.

Τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2019 για να βοηθήσει στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου στην περιοχή, δίνοντας στη Φινλανδία και στα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό.
Μπορεί να μεταφέρει αέριο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ανάλογα με το πού είναι η μεγαλύτερη ζήτηση.


Ποια είναι η πηγή του φυσικού αερίου;

Η Φινλανδία σταμάτησε την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Προμηθεύεται πλέον το αέριο της κυρίως από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από νέους τερματικούς σταθμούς στο Inkoo και στο Hamina.
Η Εσθονία μπορεί να λάβει φυσικό αέριο μέσω της Λετονίας, η οποία είναι συνδεδεμένη με το ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα αγωγών φυσικού αερίου και φιλοξενεί την περιοχή αποθήκευσης αερίου της περιοχής Incukalns, η οποία είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 95%, αποθηκεύοντας 21,48 τεραβατώρες (TWh). Η Εσθονία έχει επίσης πρόσβαση στο LNG μέσω του πλωτού τερματικού σταθμού Klaipeda στη Λιθουανία.


Η πλειονότητα των φορτίων LNG που φθάνουν στο Klaipeda και το Inkoo προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μικρότερους όγκους να λαμβάνονται επίσης από τη Νορβηγία και άλλες χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Ένας μικρός όγκος φυσικού αερίου μπορεί ακόμα να προέρχεται από τη Ρωσία, καθώς η Ευρώπη δεν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές LNG από τη χώρα και οι επαναεριοποιημένοι όγκοι που εισάγονται σε άλλους τερματικούς σταθμούς ενδέχεται να βρουν το δρόμο τους προς τη Φινλανδία και την Εσθονία μέσω του ευρύτερου ευρωπαϊκού συστήματος αγωγών φυσικού αερίου.


Τι έχει συμβεί

Ο αγωγός Balticconnector παρουσίασε απότομη πτώση της πίεσης στις 2 π.μ. τοπική ώρα στις 8 Οκτωβρίου (23:00 GMT, 7 Οκτωβρίου).

Τα ωριαία δεδομένα από τον εσθονικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Elering έδειξαν ότι η πίεση του αγωγού μειώθηκε από 34,5 bar σε περίπου 12 bar και στη συνέχεια περαιτέρω μείωση μία ώρα αργότερα σε μόλις 6 bar, υποδηλώνοντας ότι το περιεχόμενο είχε διαρρεύσει στον ωκεανό.
Οι βαλβίδες του αγωγού έχουν κλείσει για να αποτραπεί η διαρροή περισσότερου αερίου.

Ο Balticconnector μετέφερε περίπου 30 γιγαβατώρες (GWh) φυσικού αερίου την ημέρα από τη Φινλανδία στην Εσθονία τη στιγμή του συμβάντος, δήλωσε ο φινλανδικός διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου Gasgrid.

Τι προκάλεσε την πτώση της πίεσης


Η ασυνήθιστη πτώση της πίεσης έδειξε ότι ο υπεράκτιος αγωγός ήταν κατεστραμμένος και είχε διαρρεύσει αέριο, σύμφωνα με την Gasgrid.

Καμία πιθανή αιτία για τη διακοπή δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν, συμπεριλαμβανομένης της δολιοφθοράς, δήλωσε τη Δευτέρα ένας εκπρόσωπος της εσθονικής εταιρείας διαχείρισης συστήματος φυσικού αερίου Elering.
Η επισκευή του αγωγού Balticconnector θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή περισσότερους εάν επιβεβαιωθεί μια διάτρηση, είπε ο Gasgrid.


Πως επηρεάζει την παροχή αερίου

Τόσο η Gasgrid όσο και η Elering δήλωσαν ότι οι καταναλωτές στις αντίστοιχες χώρες τους συνέχισαν να λαμβάνουν φυσικό αέριο από άλλες πηγές, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν τη ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πέρυσι, η Gasgrid μίσθωσε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για την εισαγωγή LNG μέσω του τερματικού σταθμού Inkoo, αντικαθιστώντας τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Η FSRU έχει ημερήσια ικανότητα επαναεριοποίησης 140 GWh/ημέρα ή μεγαλύτερη από 40 TWh ετησίως, πολύ πάνω από τις ανάγκες εισαγωγής αερίου της Φινλανδίας.

Ο τερματικός σταθμός LNG Inkoo διοχέτευσε περίπου 10 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου στο δίκτυο φυσικού αερίου της Φινλανδίας κατά την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η Φινλανδία διαθέτει έναν μικρότερο τερματικό σταθμό LNG Hamina που μπορεί να παρέχει έως και 6 GWh/ημέρα στο φινλανδικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Η Elering είπε επίσης ότι δεν προβλέπονται ελλείψεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Βαλτικής, ακόμη και αν ο αγωγός παρέμενε ανενεργός καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι προμήθειες εξακολουθούσαν να είναι διαθέσιμες από την αποθήκευση στη Λετονία και από τον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG της Λιθουανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ