Η ΕΕ πάγωσε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς

Η ΕΕ πάγωσε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς

 

     Η κίνηση της ΕΕ έρχεται μετά την αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας από τη Γερμανία και την Αυστρία - Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει υπό εξέταση όλη την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, ύψους 691 εκατομμυρίων ευρκαι αναστέλλει αμέσως όλες τις πληρωμές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Γερμανία και η Αυστρία νωρίτερα τη Δευτέρα δήλωσαν ότι ανέστειλαν τη διμερή αναπτυξιακή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, ενώ άλλοι, όπως η Ιταλία, είχαν πει ότι η αναστολή της βοήθειας δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης.

Η Ευρώπη είναι μία από τις κύριες πηγές βοήθειας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, όπου τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο παιδιά. Δεν είναι σαφές εάν οι αναστολές της αναπτυξιακής βοήθειας θα ισχύουν και για αυτή τη βοήθεια.

«Η κλίμακα του τρόμου και της βαρβαρότητας εναντίον του Ισραήλ και του λαού του είναι ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο Όλιβερ Βαρχελί, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες στην πιο θανατηφόρα τέτοια εισβολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια, ωθώντας το Ισραήλ να ανταποδώσει με τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό από ποτέ στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Ο Βαρχελί είπε ότι όλες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού για την παλαιστινιακή βοήθεια αναβλήθηκαν επίσης μέχρι νεωτέρας. «Τα θεμέλια για την ειρήνη, την ανοχή και τη συνύπαρξη πρέπει τώρα να εξεταστούν», είπε.

«Η υποκίνηση μίσους, η βία και η εξύμνηση του τρόμου έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης πτυχών της αναπτυξιακής βοήθειας, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα. Η συνολική βοήθεια της ΕΕ που προοριζόταν για τον παλαιστινιακό λαό στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022 ήταν 296 εκατομμύρια ευρώ.

Ούτε η Επιτροπή της ΕΕ, η Γερμανία ή η Αυστρία έκαναν διαφοροποίηση μεταξύ της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς, και της πολύ μεγαλύτερης Δυτικής Όχθης που διευθύνεται από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, του οποίου το κίνημα Φατάχ είναι αντίπαλος της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι η χώρα αναστέλλει την αναπτυξιακή βοήθεια συνολικού ύψους περίπου 19 εκατομμυρίων ευρώ για μια σειρά έργων.

Οι ουδέτεροι συντηρητικοί της Αυστρίας έχουν υιοθετήσει μια από τις πιο φιλο-ισραηλινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε πάνω από το γραφείο της καγκελαρίου και το υπουργείο Εξωτερικών μετά την επίθεση σοκ της Χαμάς.

Στη Γερμανία, η υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι επί του παρόντος δεν γίνονται πληρωμές για διμερή έργα βοήθειας καθώς το Βερολίνο επανεξέτασε τη δέσμευσή του με τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτό είναι επίσης μια έκφραση της αδιάσπαστης αλληλεγγύης μας προς το Ισραήλ», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε σε επαφή με τους συνεργάτες μας εκεί και επανεξετάζουμε τα πάντα».

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας έχει διαθέσει 250 εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακά κονδύλια για διμερή έργα στα παλαιστινιακά εδάφη για αυτό και το επόμενο έτος. Δεν ανέφερε πόσα από αυτά είχε ήδη εκταμιεύσει φέτος.

Οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν υπογραμμίσει τις τελευταίες ημέρες το ιδιαίτερο καθήκον της χώρας τους απέναντι στο Ισραήλ και την ασφάλειά του, δεδομένης της ιστορικής ευθύνης για το Ολοκαύτωμα. Η ισραηλινή σημαία προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ορόσημο Πύλη του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου.

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί τάχθηκαν κατά της απόφασης για αναστολή της βοήθειας, λέγοντας ότι η Χαμάς αλλά όχι όλοι οι Παλαιστίνιοι ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση.

Επιπλέον, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών που διοικείται από τους Πράσινους είπε ότι θα συνεχίσει να εκταμιεύει τα 73 εκατομμύρια ευρώ που είχε διαθέσει για τους Παλαιστίνιους - τα οποία ήταν χωριστά από τα κονδύλια του υπουργείου Ανάπτυξης και τα περισσότερα από τα οποία είχαν ήδη δαπανηθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτεί μέσω διεθνών οργανισμών και των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να εκταμιεύσει ό,τι έχει δεσμευτεί, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Ερωτηθείς εάν η Ιταλία θα ακολουθήσει τη Γερμανία και την Αυστρία στην αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι αυτό δεν είναι υπό συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ