ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση των υπερισχυρών αερίων του θερμοκηπίου

ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση των υπερισχυρών αερίων του θερμοκηπίου

Η συμφωνία θα απαγορεύσει σταδιακά τις πωλήσεις προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για διαφορετικά προϊόντα

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Πέμπτη σε συμφωνία για τον περιορισμό της χρήσης υπερισχυρών αερίων του θερμοκηπίου σε ψυγεία και κλιματιστικά, μέρος των ευρύτερων σχεδίων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 και προστασία του περιβάλλοντος.

Διαπραγματευτές από χώρες της ΕΕ και νομοθέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το νόμο, βάσει του οποίου η ΕΕ θα καταργήσει πλήρως τη χρήση υδροφθορανθράκων (HFC) έως το 2050.
"Τέτοιες ουσίες έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πλανήτη μας και πρέπει να καταργηθούν σταδιακά. Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα στον κοινό μας στόχο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Κλίματος Teresa Ribera.
Οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης της χρήσης φθοριούχων αερίων (f-gases) στην Ευρώπη -τεχνητά αέρια που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά σε αντλίες θερμότητας και ψυγεία, καθώς και αεροζόλ και αφρούς - ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος.

Η συμφωνία θα απαγορεύσει σταδιακά τις πωλήσεις προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για διαφορετικά προϊόντα. Από το 2035, για παράδειγμα, θα ισχύει πλήρης απαγόρευση του φθοριούχου αερίου στο split κλιματισμού και τις αντλίες θερμότητας.

"Τα φθοριούχα αέρια είναι σχετικά άγνωστα, αλλά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο κλίμα. Με τη σημερινή συμφωνία διασφαλίζουμε ότι θα απαλλαγούμε γρήγορα από αυτά τα σούπερ αέρια του θερμοκηπίου", δήλωσε ο Ολλανδός νομοθέτης Bas Eickhout, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νόμο.

Ο νόμος εξακολουθεί να χρειάζεται επίσημη έγκριση από την πλειοψηφία των νομοθετών και χωρών της ΕΕ, αλλά αυτό το βήμα είναι συνήθως μια τυπική διαδικασία για προσυμφωνημένες συμφωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ