Κίνα: Οι επενδύσεις στον ηλεκτρική ενέργεια θα ξεπεράσουν τα 13,7 τρισ. δολ.έως το 2060

Κίνα: Οι επενδύσεις στον ηλεκτρική ενέργεια θα ξεπεράσουν τα 13,7 τρισ. δολ.έως το 2060

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των εκπομπών CO2 στον κόσμο

Οι επενδύσεις της Κίνας στον τομέα της ενέργειας της μπορεί να υπερβούν τα 100 τρισεκατομμύρια γιουάν (13,7 τρισ. δολάρια) από το 2020 έως το 2060, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua τη Δευτέρα, επικαλούμενο την State Grid Corp.

Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης είναι σύμφωνο με τη δέσμευση του Προέδρου Xi Jinping να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έως το 2060.
Οι ερευνητές λένε ότι ο στόχος, εάν επιτευχθεί, θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανή υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 0,2-0,3 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα.
Ο Xi δεσμεύτηκε επίσης, το 2020, να φέρει τις εκπομπές άνθρακα της Κίνας στο υψηλότερο σημείο έως το 2030. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των εκπομπών CO2 στον κόσμο.

«Οι ενεργειακές δραστηριότητες είναι η κύρια πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα», αναφέρει το Xinhua επικαλούμενο την State Grid.

Καθαρή ενέργεια

Για να επιτευχθεί ο στόχος άνθρακα, ο μετασχηματισμός του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας σε καθαρές και χαμηλές εκπομπές άνθρακα πρέπει να επιταχύνει, ανέφερε η State Grid.

Το 2022, μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα επένδυσαν συνολικά 1,25 τρισεκατομμύρια γιουάν, ανέφερε η China News Services τον Αύγουστο, επικαλούμενη την China Electric Power Construction Enterprise Association.

Οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας το 2022 αυξήθηκαν κατά 232,7% στα 286,6 δισεκατομμύρια γιουάν.

Η Κίνα σκοπεύει να προμηθεύεται περίπου το 33% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, από 28,8% το 2020, ανακοίνωσε πέρυσι η κρατική της υπηρεσία σχεδιασμού.


Κατάταξη χωρών

Σε μια ετήσια κατάταξη των 40 κορυφαίων αγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως από την εταιρεία συμβούλων EY φέτος, η Κίνα βρέθηκε στο Νο. 3, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.

Οι 40 οικονομίες κατατάχθηκαν με βάση την ελκυστικότητα των επενδύσεών τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των ευκαιριών ανάπτυξης.

Τον Ιούλιο, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα θα διπλασιάσει τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η εστίαση στρέφεται στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτισμού της επαρχιακής κυβέρνησης και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των επαρχιών. Οι σταθερές, μακροπρόθεσμες συμφωνίες εμπορίας ενέργειας περιορίζουν επίσης την ευελιξία στο σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ