Γαλλία: Μειώθηκε η παραγωγή κρασιού - 9% κάτω στο Μπορντό

Γαλλία: Μειώθηκε η παραγωγή κρασιού - 9% κάτω στο Μπορντό

Η συνολική παραγωγή κρασιού στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 45 εκατομμύρια εκατόλιτρα φέτος, εντός ενός αρχικού εύρους 44-47 εκατομμυρίων

Η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία αναμένεται να μειωθεί κατά 2% φέτος, με μεγάλες ανισότητες μεταξύ των περιοχών αφού ορισμένοι αμπελώνες επλήγησαν σοβαρά από μυκητιασικές ασθένειες, ενώ ο καλός καιρός σε άλλες περιοχές ενίσχυσε τη δυνητική παραγωγή, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο γεωργίας.

Η συνολική παραγωγή κρασιού στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 45 εκατομμύρια εκατόλιτρα φέτος, εντός ενός αρχικού εύρους 44-47 εκατομμυρίων που προβλεπόταν τον περασμένο μήνα, και ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε συγκομιδών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο.

"Ωστόσο, η κατάσταση των διαφορετικών αμπελώνων έρχεται σε αντίθεση. Οι επιθέσεις ωιδίου (ασθένειας) στο Μπορντό και τα νοτιοδυτικά και η ξηρασία στο Λανγκεντόκ και το Ρουσιγιόν επηρεάζουν τη δυνατότητα συγκομιδής", ανέφερε το υπουργείο.

Κατά τα άλλα, η κατάσταση ήταν πιο ευνοϊκή παρά την παρουσία του μύκητα βοτρύτη στο τέλος της εκστρατείας.

Το υπουργείο βλέπει την παραγωγή κρασιού στην περιοχή του Μπορντό να μειώνεται κατά 9% από πέρυσι και 17% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε συγκομιδών. Στα νοτιοδυτικά η πτώση θα ήταν 6% και 18%, αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, στη Σαμπάνια, οι καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν τα μη κατεστραμμένα σμήνη να φτάσουν σε βάρος ρεκόρ φέτος, οδηγώντας σε δυναμικό παραγωγής 24% πάνω από το μέσο όρο.

Ο ζεστός καιρός τις τελευταίες εβδομάδες ευνόησε την πρώιμη συγκομιδή σταφυλιών στις περισσότερες περιοχές παραγωγής, είπε.

Ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 100 λίτρα ή 133 τυπικά μπουκάλια κρασιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ