Άμστερνταμ: Μπαίνει ανώτατο όριο πτήσεων στο Schiphol - Έντονη διαμαρτυρία από τις αεροπορικές

  Άμστερνταμ: Μπαίνει ανώτατο όριο πτήσεων στο Schiphol - Έντονη διαμαρτυρία από τις αεροπορικές

Οι πτήσεις θα περιοριστούν σε 452.500 ετησίως, 9,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019 και χαμηλότερα από μια προηγούμενη πρόταση 460.000

 


Η ολλανδική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σχέδια για περιορισμό του αριθμού των πτήσεων στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ το επόμενο έτος για να μειωθεί ο θόρυβος, ανέφερε την Παρασκευή, μια απόφαση στην οποία αντιτίθεται σθεναρά η KLM και η αεροπορική βιομηχανία.

«Η αεροπορία μπορεί να φέρει στην Ολλανδία πολλά που είναι καλά, αρκεί να δίνουμε προσοχή στις αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Mark Harbers σε δήλωση που ανακοινώσε το ανώτατο όριο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2024 εν αναμονή της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πτήσεις θα περιοριστούν σε 452.500 ετησίως, είπε ο Harbers, 9,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019 και χαμηλότερα από μια προηγούμενη πρόταση 460.000.

Οι αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το Schiphol, συμπεριλαμβανομένης της Air France-KLM έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις για να αποτρέψουν το ανώτατο όριο σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης. Λένε ότι θα βλάψει τις επιχειρήσεις και θα παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες.

Η KLM την Παρασκευή χαρακτήρισε το ανώτατο όριο "ακατανόητο" και είπε ότι η εφαρμογή του θα έβλαπτε την Ολλανδία.

Η απόφαση είναι «αυθαίρετη, άστοχη και υπονομεύει τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται συνήθως», δήλωσε η Ουρανία Γεωργουτσάκου, διευθύνουσα σύμβουλος του βιομηχανικού ομίλου Airlines For Europe (A4E).

Ο κύριος λόγος της κυβέρνησης για το ανώτατο όριο είναι η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, αλλά ανέφερε επίσης την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και των επαναλαμβανόμενων υλικοτεχνικών προβλήημάτων στο αεροδρόμιο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η ίδια η Schiphol υποστηρίζουν τις περικοπές.

Οι αεροπορικές εταιρείες που αντιτίθενται στην απαγόρευση προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αφού έχασαν μια έφεση τον Ιούλιο.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η οποία υποστηρίζει την υπόθεση των αεροπορικών εταιρειών, είπε την Πέμπτη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ολλανδίας να μην προχωρήσει ενόψει των εθνικών εκλογών τον Νοέμβριο.

«Σε λίγους μήνες, αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι υπόλογη για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την απόφαση Schiphol, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους των Κάτω Χωρών και τις χαμένες θέσεις εργασίας και την ευημερία στο εσωτερικό», ανέφερε η IATA.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ έστειλε στην ολλανδική κυβέρνηση επιστολή εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το ανώτατο όριο, το οποίο είπε ότι θα αντιμετωπιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ