Ιταλία: Οι εισαγγελείς ερευνούν πρώην υπουργό για την άδεια του εργοστασίου Solvay

Ιταλία: Οι εισαγγελείς ερευνούν πρώην υπουργό για  την άδεια του εργοστασίου Solvay

Οι πρακτικές της  Solvay στην παραλία της Τοσκάνης - ένα εργοστάσιο που λειτουργεί για πάνω από έναν αιώνα - έχουν προσελκύσει τον έλεγχο από περιβαλλοντολόγους, την ακτιβίστρια Bluebell και τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα τοξικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι βρίσκεται υπό έρευνα από εισαγγελείς της Ρώμης για ανανέωση περιβαλλοντικής άδειας στο εργοστάσιο Rosignano Solvay σε παραλία της Τοσκάνης το 2022, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τσινγκολάνι, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος του κρατικά ελεγχόμενου ιταλικού ομίλου άμυνας και αεροδιαστημικής Leonardo από τον Μάιο, ερευνάται για το φερόμενο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, ανέφεραν οι πηγές.

Η έρευνα, στην οποία δεν εμπλέκεται η Solvay, προέκυψε μετά από μήνυση που κατατέθηκε το 2022 από τον Giuseppe Bivona, ακτιβιστή συνιδρυτή της Bluebell Capital Partners, και τον Elio Lannutti, πρώην γερουσιαστή του κινήματος των 5 αστέρων, ο οποίος παραπονέθηκε ότι ο υπουργός είχε παρατείνει την άδειες για το χημικό εργοστάσιο για πέντε χρόνια πριν από τη λήξη τους.

Η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική άδεια (AIA) είναι ένα μέτρο που στοχεύει στην επαλήθευση της περιβαλλοντικής συμβατότητας οποιασδήποτε δραστηριότητας.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στον πρώην υπουργό διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για παράταση της άδειας αλλά για νέα άδεια, η οποία ήταν υποχρεωτική από το νόμο επειδή είχε γίνει αλλαγή στο εργοστάσιο του βελγικού χημικού ομίλου.

Οι πρακτικές της Solvay στην παραλία της Τοσκάνης - ένα εργοστάσιο που λειτουργεί για πάνω από έναν αιώνα - έχουν προσελκύσει τον έλεγχο από περιβαλλοντολόγους, την ακτιβίστρια Bluebell και τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα τοξικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο υδράργυρος από το εργοστάσιο έχει μολύνει τον βυθό της θάλασσας, ανέφερε μια έκθεση του 2020 από την υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας της Τοσκάνης, ενώ ένα εύρημα του 2017 από το Ινστιτούτο Παράκτιου Θαλάσσιου Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το υλικό που απορρίφθηκε απειλούσε θαλάσσιο χόρτο.

Η Solvay απορρίπτει επί του παρόντος 250.000 μετρικούς τόνους ετησίως στη Μεσόγειο, μια πρακτική που έχει μεταμορφώσει την ακτογραμμή, μια περιοχή που έχει ονομαστεί White Beaches ή Spiagge Bianche.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Solvay είπε ότι σχεδίαζε να περικόψει τα βιομηχανικά απόβλητα που απορρίπτονται στη θάλασσα από την παραγωγή ανθρακικού νατρίου στις ακτές της Τοσκάνης μετά την πίεση από περιβαλλοντολόγους.

Ο χημικός όμιλος, ο οποίος είχε προηγουμένως απωθήσει τις ανησυχίες ότι τα απόβλητα μπορεί να είναι επιβλαβή, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ (16,3 εκατομμύρια δολάρια) για να μειώσει την απελευθέρωση υπολειμμάτων ασβεστόλιθου στη θάλασσα στις εγκαταστάσεις του στην Παραθαλάσσιο χωριό της Τοσκάνης Rosignano.

Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του μέγιστου ποσού που απορρίπτει στη θάλασσα κατά 20% σε σύγκριση με αυτό που επιτρέπουν σήμερα οι ρυθμιστικές αρχές στην εταιρεία έως το 2030, είχε πει. Μέχρι το 2040, αυτός ο όγκος θα μειωθεί στο 40% κάτω από αυτό που οι αρχές είπαν ότι μπορεί να απελευθερωθεί στη θάλασσα.

Σε ετήσια έκθεση για το 2021, η εταιρεία είπε ότι εκκρεμούσαν προκαταρκτικές έρευνες ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου του Λιβόρνο σχετικά με τη μόλυνση ορισμένων περιοχών γύρω από το Rosignano.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ