“Σε τροχιά μερικής αναδίπλωσης φαίνεται πως οδηγείται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα Plug-in Υβριδικά (PHEV) εταιρικά οχήματα”, έγραφε προ ημερών το fpress.gr και σήμερα ήρθε η επιβεβαίωση δια… νόμου. Το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, δεν περιλαμβάνει αύξηση του φόρου εισοδήματος για τα εταιρικά plug in υβριδικά ενώ μεταθέτει για την Πρωτοχρονιά του 2027 την αύξηση του ειδικού τέλους ταξινόμησης άρα και της τελικής τιμής λιανικής των συγκεκριμένων ΙΧ αυτοκινήτων.
Το «κύμα» στο OpenGov που άλλαξε τα δεδομένα
Η δημόσια διαβούλευση στο OpenGov, η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου, μετατράπηκε σε πεδίο «μάχης». Τα σχόλια από στελέχη της αγοράς, εταιρείες leasing, εισαγωγείς αυτοκινήτων αλλά και εκατοντάδες εξοργισμένους χρήστες εταιρικών οχημάτων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Η αγορά εξήγησε στο οικονομικό επιτελείο ότι το οριζόντιο «κούρεμα» των κινήτρων για τα Plug-in υβριδικά (που αποτελούν πάνω από το 50% των νέων εταιρικών ταξινομήσεων) θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την πράσινη μετάβαση, οδηγώντας πολλούς χρήστες πίσω στα παραδοσιακά οχήματα βενζίνης και ντίζελ. Τα παράπονα εισακούστηκαν και πλέον δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πεδίο της φορολογίας εισοδήματος. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ζυγίζοντας το πολιτικό και κοινωνικό κόστος –καθώς η αλλαγή αυτή θα μείωνε έμμεσα το καθαρό εισόδημα χιλιάδων μεσαίων στελεχών και μισθωτών από την επόμενη κιόλας μέρα– έδωσε εντολή να αποσυρθεί η τροποποίηση του νόμου και να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των απαλλαγών του Άρθρου 14 για τα Plug-in (ΛΤΠΦ έως 40.000 ευρώ και ρύποι έως 50g CO2/km απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο παροχής σε είδος).
Τι μένει στο τραπέζι: Αύξηση στο Τέλος Ταξινόμησης αλλά από 01/01
Η υπαναχώρηση του Υπουργείου δεν θα είναι καθολική όπως έγραφε προ ημερών το fpress.gr. Το κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά τον Τελωνειακό Κώδικα και τις επιχειρήσεις δεν αλλάζει.
Αυτό σημαίνει ότι η διάταξη για το Τέλος Ταξινόμησης θα ψηφιστεί κανονικά. Η έκπτωση 75% που απολάμβαναν τα Plug-in υβριδικά καταργείται και καθιερώνεται η ενιαία έκπτωση 50% για όλα τα υβριδικά. Το μόνο όφελος είναι ότι αυτό θα γίνει από την 1/1/2027. Δηλαδή η αγορά κερδίζει 6 μήνες για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Το αποτέλεσμα; Τα νέα Plug-in υβριδικά αυτοκίνητα που θα έρθουν στην αγορά το επόμενο διάστημα θα έχουν αυξημένη Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) κατά 1.000 έως 2.000 ευρώ. Αν και η φοροαπαλλαγή της «παροχής σε είδος» φαίνεται να διασώζεται για τον εργαζόμενο, η άνοδος της ΛΤΠΦ θα επηρεάσει ελαφρώς όσους επιλέξουν μοντέλα που βρίσκονται οριακά κοντά στο πλαφόν ων 40.000 ευρώ.
Υπολογίστε την επιβάρυνσή σας με βάση το ισχύον καθεστώς
Καθώς το οικονομικό επιτελείο αποφάσισ να διατηρήσει τις υφιστάμενες διατάξεις, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να μάθετε ακριβώς τι πληρώνετε (ή τι γλιτώνετε) σήμερα για το εταιρικό σας αυτοκίνητο.
Το fpress.gr έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο, δυναμικό εργαλείο υπολογισμού. Εισάγοντας τα στοιχεία του οχήματός σας (ΛΤΠΦ, παλαιότητα), καθώς και το εισόδημα ή την οικογενειακή σας κατάσταση, μπορείτε να δείτε την ακριβή διαφορά φόρου στο εκκαθαριστικό σας.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.





















