Apple: Επανεξετάζεται η υπόθεση για την φορολογικής εντολή 14 δισ.δολ. της ΕΕ

  Apple: Επανεξετάζεται η υπόθεση για την φορολογικής εντολή 14 δισ.δολ. της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφασή της το 2016 είπε ότι η Apple επωφελήθηκε από δύο φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες που μείωσαν τεχνητά τη φορολογική της επιβάρυνση στο 0,005% το 2014

 

Δικαστήριο της ΕΕ υπέπεσε σε νομικά λάθη όταν αποφάσισε υπέρ της Apple για φορολογική διαταγή 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να επανεξετάσει την υπόθεση, δήλωσε την Πέμπτη σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης, σε μια πιθανή οπισθοδρόμηση για τον κατασκευαστή iPhone.

Η φορολογική υπόθεση κατά της Apple ήταν μέρος της καταστολής της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, Margrethe Vestager, κατά των συμφωνιών μεταξύ πολυεθνικών και χωρών της ΕΕ που οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούσαν άδικη κρατική βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφασή της το 2016 είπε ότι η Apple επωφελήθηκε από δύο φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες που μείωσαν τεχνητά τη φορολογική της επιβάρυνση στο 0,005% το 2014.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 επικύρωσε την αμφισβήτηση της Apple, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πληρούσαν το νομικό πρότυπο για να δείξουν ότι η Apple είχε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας Giovanni Pitruzzella στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) διαφώνησε, λέγοντας ότι οι δικαστές του ΔΕΕ θα πρέπει να ακυρώσουν την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου και να παραπέμψουν την υπόθεση πίσω στο κατώτερο δικαστήριο.

«Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου σχετικά με τις «φορολογικές αποφάσεις» που εγκρίθηκαν από την Ιρλανδία σε σχέση με την Apple θα πρέπει να ακυρωθεί», είπε σε μια μη δεσμευτική γνώμη.

Είπε ότι το Γενικό Δικαστήριο διέπραξε μια σειρά νομικών λαθών και επίσης απέτυχε "να αξιολογήσει σωστά την ουσία και τις συνέπειες ορισμένων μεθοδολογικών σφαλμάτων που, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, αθέτησαν τις φορολογικές αποφάσεις".

«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για το Γενικό Δικαστήριο να προβεί σε νέα αξιολόγηση», είπε ο Pitruzzella.

Το ΔΕΕ, το οποίο θα αποφανθεί τους επόμενους μήνες, ακολουθεί περίπου τέσσερις στις πέντε τέτοιες συστάσεις.

Η Ιρλανδία επανέλαβε ότι δεν είχε παράσχει καμία κρατική ενίσχυση στην Apple.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτή η γνωμοδότηση δεν αποτελεί μέρος της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά λαμβάνεται υπόψη από το Δικαστήριο κατά την τελική απόφασή του», δήλωσε ο Μάικλ ΜακΓκραθ σε δήλωσή του.

«Πάντα ήταν και παραμένει η θέση της Ιρλανδίας ότι καταβλήθηκε το σωστό ποσό του ιρλανδικού φόρου και ότι η Ιρλανδία δεν παρείχε κρατική ενίσχυση στην Apple».

Ενώ η Apple και το Δουβλίνο άσκησαν έφεση κατά της φορολογικής διαταγής, η Apple έπρεπε ωστόσο να παραδώσει ολόκληρο το ποσό, το οποίο η Ιρλανδία κρατούσε σε λογαριασμό μεσεγγύησης.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει πει εδώ και καιρό ότι ακόμα κι αν χάσει την ελκυστικότητά της και καταφέρει να κρατήσει τα χρήματα, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα ισχυριστούν ότι τους οφείλουν κάποιους από τους καθυστερούμενους φόρους.

"Ευχαριστούμε το δικαστήριο για τον χρόνο του και τη συνεχή εξέταση σε αυτήν την υπόθεση. Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου ήταν πολύ σαφής ότι η Apple δεν έλαβε κανένα επιλεκτικό πλεονέκτημα και καμία κρατική ενίσχυση, και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να διατηρηθεί", δήλωσε εκπρόσωπος της Apple.

Η Vestager είχε μικτό ιστορικό υπεράσπισης των φορολογικών της υποθέσεων στο δικαστήριο, με δικαστές να υποστηρίζουν τις αμφισβητήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis (STLAM.MI), της Amazon (AMZN.O) και των Starbucks (SBUX.O).

Η μεγαλύτερη νομική της νίκη μέχρι σήμερα ήρθε τον Σεπτέμβριο, όταν το Γενικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφασή της ενάντια σε ένα βελγικό φορολογικό καθεστώς 700 εκατομμυρίων ευρώ για 55 πολυεθνικές. Η φορολογική καταστολή της ανάγκασε τις χώρες της ΕΕ να καταργήσουν τέτοιες γλυκές συμφωνίες.

Η Vestager ερευνά επί του παρόντος την ολλανδική φορολογική ρύθμιση της ιδιοκτήτριας επωνυμίας IKEA Inter IKEA σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2017, τις ολλανδικές φορολογικές αποφάσεις της Nike και τις φορολογικές αποφάσεις της φινλανδικής εταιρείας συσκευασίας τροφίμων και ποτών Huhtamaki που εκδόθηκαν από το Λουξεμβούργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ