Citi: Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης οκτώ φορές, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο

Citi: Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης οκτώ φορές, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο

Η οικονομία δείχνει υφεσιακές τάσεις

Η αμερικανική οικονομία έχει καταλαγιάσει μετά την «ξέφρενη» πορεία της το 2023 με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να επιβραδύνεται μετά από κάποια απροσδόκητα κωλύματα. Τουλάχιστον αυτό ήταν το συμπέρασμα αναλυτών της Citi με επικεφαλής τον επικεφαλής οικονομολόγο για τις ΗΠΑ Άντριου Χόλενχορστ.

Σύμφωνα με υπόμνημα που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, η τράπεζα ανέφερε νέα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, προσθέτοντας ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης οκτώ φορές, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τον Ιούλιο του 2025.

Αυτό θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 200 μονάδες βάσης ή από 5,25%-5,5% τώρα σε 3,25%-3,5%, όπου θα παραμείνουν για το υπόλοιπο του 2025, ανέφερε το σημείωμα.

Κίνδυνος πιο έντονης αποδυνάμωσης

Ωστόσο, ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών του Institute for Supply Management, ο οποίος αντιστράφηκε απότομα σε αρνητικό έδαφος, και η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, που έδειξε ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 4,1%, αύξησαν τον κίνδυνο μιας πιο έντονης αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας και ενός ταχύτερου ρυθμού μείωσης των επιτοκίων.

Τα στοιχεία μαζί με κάποια επιπόλαια σχόλια του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη υποδηλώνουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει πολύ πιθανόν τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Fortune.

«Μια συνεχής άμβλυνση της δραστηριότητας θα προκαλέσει περικοπές σε καθεμία από τις επόμενες επτά συνεδριάσεις της Fed, στο βασικό μας σενάριο», προέβλεψε η Citi.

Προβληματίζουν οι θέσεις εργασίας

Το σημείωμα επεσήμανε επίσης άλλα σημάδια αδυναμίας για τις θέσεις εργασίας. Ενώ η βασική αύξηση θέσεων εργασίας κατά 206.000 φαίνεται σταθερή, οι προηγούμενοι μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Και ο Ιούνιος σημείωσε μείωση 49.000 θέσεων προσωρινής απασχόλησης, με τη Citi να μιλάει για «το είδος της πτώσης που παρατηρείται συνήθως όταν πλανάται ύφεση καθώς οι εργοδότες αρχίζουν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας απολύοντας τους λιγότερο απαραίτητους εργαζόμενους».

Τα στοιχεία απασχόλησης είναι επίσης πιθανότατα ανοδικά, αφήνοντας το ποσοστό ανεργίας, το οποίο προκύπτει από μια ξεχωριστή έρευνα, ως το πιο σημαντικό μέτρο, ανέφερε. Και σε αυτό το μέτωπο, η Citi έδειξε τον δείκτη ύφεσης “Κανόνα Sahm ” και είπε ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί τον Αύγουστο εάν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται με τον τρέχοντα ρυθμό της. Ο κανόνας που πήρε το όνομα του από την Κλόντια Σαμ που το ανακάλυψε, λέει ότι όταν το μέσο ποσοστό ανεργίας τριών μηνών αυξηθεί στο 0,5% πάνω από το χαμηλό σημείο των προηγούμενων 12 μηνών, θα ακολουθήσει ύφεση.

Ο Χόλενχορστ είχε σχετικά αντίθετη θεώρηση φέτος διατηρώντας μια πιο «σκοτεινή» για την οικονομία, ακόμη και όταν η άποψη στην Wall Street μετατοπίστηκε σε μια ήπια προσγείωση.

Τον Μάιο, επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια σκληρή προσγείωση και ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed δεν θα ήταν αρκετές για να την αποτρέψουν. Ακολούθησε παρόμοια πρόβλεψη τον Φεβρουάριο, ακόμη και εν μέσω εκθέσεων για έκρηξη θέσεων εργασίας.

Πιθανότητα απότομης ύφεσης

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τετάρτη, ο Χόλενχορστ σημείωσε ότι μια απότομη ύφεση πιθανότατα θα παράγει αρκετή πολιτική συναίνεση για αύξηση κρατικών δαπανών, με στόχο την τόνωση της οικονομίας, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για το τεράστιο έλλειμμα. Αλλά μια πιο ήπια ύφεση μπορεί να μην οδηγήσει σε μια τέτοια συναίνεση, πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι ακριβώς όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed επιβράδυναν την οικονομία λιγότερο από το αναμενόμενο, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα δώσουν τόσο μεγάλη ώθηση. Επιπλέον, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, που χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς για ένα ευρύ φάσμα κόστους δανεισμού, βρίσκονται ήδη κάτω από τις αποδόσεις των 2ετών, αφήνοντας λιγότερα περιθώρια για περαιτέρω καθοδική πορεία, ιδίως καθώς τα αυξανόμενα ελλείμματα και ο πληθωρισμός προσθέτουν ανοδική πίεση.

«Οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες θα ανταποκρίνονται περισσότερο σε μια απόδοση των 5ετών και 10ετών ομολόγων. Δεν αφορά πραγματικά το επιτόκιο overnight», εξήγησε ο Χόλενχορστ, προσθέτοντας πως «Έτσι, υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορεί να μεταδοθεί αυτό το τονωτικό αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιτοκίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ