Τσέχικη start-up πήρε έγκριση από την ΕΕ για καλλιεργημένο κρέας τροφής κατοικίδιων ζώων

Τσέχικη start-up πήρε έγκριση από την ΕΕ για καλλιεργημένο κρέας τροφής κατοικίδιων ζώων

 

Πρώτος που έλαβε πιστοποίηση ΕΕ για το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο σε τροφές για ζώα συντροφιάς - Στόχος τα προϊόντα να βγουν στην αγορά το επόμενο έτος, να τονώσουν την παραγωγή

 

Η τσέχικη start-up Bene Meat Technologies είναι η πρώτη που κέρδισε την εγγραφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο για χρήση σε τροφές για ζώα συντροφιάς και σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή ώστε να φτάσει σε αρκετούς μετρικούς τόνους την ημέρα το επόμενο έτος ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Ορισμένες εταιρείες αγωνίζονται παγκοσμίως για την ανάπτυξη εμπορικά βιώσιμων εργαστηριακών κρεάτων και προϊόντων ψαριών για να απευθύνονται στους καταναλωτές που ανησυχούν για ηθικά ζητήματα και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κτηνοτροφίας, μια σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Upside Foods and Good Meat κέρδισαν ρυθμιστική έγκριση τον Ιούνιο για το λεγόμενο καλλιεργημένο κρέας τους, που παρασκευάζεται από ζωικά κύτταρα, για ανθρώπινη κατανάλωση, μια δεύτερη θέση μετά τη Σιγκαπούρη. Αλλά η παραγωγή μεγάλης κλίμακας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Η Bene Meat έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον τομέα των τροφών για κατοικίδια για να παραδώσει ένα προϊόν που μπορεί να διατεθεί στην αγορά σε παγκόσμιους κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια ως πρώτη ύλη για συμπερίληψη στα τελικά προϊόντα τους.

«Σήμερα γίναμε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που έχει επίσημη άδεια για την παραγωγή και πώληση καλλιεργούμενου κρέατος για γάτες και σκύλους», δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος Roman Kriz.

Το προϊόν έλαβε πιστοποίηση στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Υλικών Ζωοτροφών, ανέφερε η εταιρεία.

Ο Kriz είπε ότι η εταιρεία ήταν σε θέση να κλιμακώσει την παραγωγή και να προσφέρει τιμές για να καταστήσει το προϊόν εμπορικά βιώσιμο.

Είπε ότι το κόστος της Bene Meat θα επιτρέψει στα τελικά προϊόντα να πωλούνται γύρω από το επίπεδο τιμών των προϊόντων διατροφής για ζώα συντροφιάς premium και super-premium στην αγορά.

Η Bene Meat σχεδιάζει στη συνέχεια να δοκιμάσει τη γεύση του προϊόντος στα ζώα, ενώ θα κλιμακώσει την παραγωγή στο τρέχον εργαστήριό της στην Πράγα και σε νέες εγκαταστάσεις που αναζητά.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε της τάξης των κιλών την ημέρα», είπε ο Kriz. «Περιμένουμε ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα φτάσουμε στο επίπεδο των εκατοντάδων κιλών έως μόνο τόνους κάθε μέρα».

Η start-up, που ιδρύθηκε το 2020 και ανήκει στον τσέχικο παραγωγό ιατρικών συσκευών όμιλο BTL, έχει περισσότερους από 80 ερευνητές και προγραμματιστές και έχει επενδύσει «υψηλά μεμονωμένα εκατομμύρια» ευρώ στην ανάπτυξη, είπε ο Kriz.

Αναμένει να γίνει οικονομικά αυτάρκης κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, είπε ο Kriz.

Το κρέας για ανθρώπινη κατανάλωση παραμένει επίσης μεταξύ των στόχων της, είπε ο Kriz.

Ο Kriz είπε ότι η εταιρεία, όπως και άλλες, χρησιμοποίησε κύτταρα από ζωντανά ζώα, τα οποία αναπτύσσονται σε ένα δοχείο γνωστό ως βιοαντιδραστήρα, που τροφοδοτείται από μια παροχή θρεπτικών συστατικών. Αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες.

Είπε, εκτός από ηθικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, ένα άλλο όφελος ήταν ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο παρασκευαζόταν υπό πλήρη έλεγχο, ενώ ο καταναλωτής δεν μπορούσε να είναι 100% σίγουρος για το τι έτρωγε ένα ζώο φάρμας σε όλη του τη ζωή.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με παραγωγούς τροφών για κατοικίδια για προμήθειες, αλλά στοχεύει επίσης να συνεργαστεί μαζί τους για τη δημιουργία δυνητικών γραμμών παραγωγής στις τρέχουσες εγκαταστάσεις τους. Σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει το δικό της εμπορικό σήμα τελικών προϊόντων τροφής για κατοικίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ