Η Lloyd's of London θα επενδύσει 65 εκατ. δολάρια σε περιοχές που επηρεάζονται από το δουλεμπόριο

Η Lloyd's of London θα επενδύσει 65 εκατ. δολάρια σε περιοχές που επηρεάζονται από το δουλεμπόριο


Η ασφαλιστική εταιρεία 335 ετών ζήτησε συγγνώμη το 2020 για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο του 18ου και 19ου αιώνα 

 

Η Lloyd's of London θα επενδύσει 40 εκατομμύρια λίρες (49,6 εκατομμύρια δολάρια) σε περιοχές που επηρεάζονται από το διατλαντικό δουλεμπόριο, ανέφερε την Τετάρτη, μετά από έκθεση που έδειξε ότι η εμπορική ασφαλιστική εταιρεία είχε ισχυρούς δεσμούς στο εμπόριο.

Η Lloyd's θα δαπανήσει επίσης περίπου 12 εκατομμύρια λίρες σε ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της πρόσληψης και της εξέλιξης των μαύρων υπαλλήλων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων στην εμπορική ασφαλιστική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των υποτροφιών για μαύρους φοιτητές πανεπιστημίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το Lloyd's αποτελούσε μέρος ενός εξελιγμένου δικτύου οικονομικών συμφερόντων που κατέστησε δυνατό το εμπόριο σκλάβων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Black Beyond Data, με έδρα το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Mellon και η Lloyd's είπε ότι δεν είχε κανέναν συντακτικό έλεγχο στα ευρήματα.

Η ασφαλιστική εταιρεία 335 ετών ζήτησε συγγνώμη το 2020 για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο του 18ου και 19ου αιώνα.
«Ρωτήσαμε τον εαυτό μας πώς θα μπορούσαμε να έχουμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Lloyd's, Bruce Carnegie-Brown. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σήμερα».

Η Lloyd's είπε ότι το Κεντρικό Ταμείο της θα επενδύσει 25 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογο που διαχειρίζεται η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και 25 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογο που διαχειρίζεται η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Τα ομόλογα θα υποστηρίξουν τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για «μειωμένη ανισότητα».

Η αγορά του Lloyd's αποτελείται από σχεδόν 50.000 άτομα και η Lloyd's θέλει μία στις τρεις νέες προσλήψεις να προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες. Το ποσοστό ήταν 17% το 2022.

Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι το ένα έως τα δύο τρίτα της βρετανικής αγοράς θαλάσσιων ασφαλίσεων βασιζόταν στο δουλεμπόριο του 18ου αιώνα.

Ο Alexandre White, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είπε ότι η ομάδα Black Beyond Data εξέτασε υλικό από το αρχείο του Lloyd's, συμπεριλαμβανομένων λογιστικών βιβλίων όπου οι ασφαλιστές κατέγραφαν πολιτικές για πλοία που έφευγαν από το Λίβερπουλ ως μέρος του εμπορίου.

«Ο Lloyd's έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ανάληψη της θαλάσσιας ασφάλισης που σχετίζεται με το δουλεμπόριο», είπε.

Η έρευνα Black Beyond Data έδειξε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των ταξιδιών σκλάβων που έφευγαν από τη Βρετανία το 1807, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν μέσω του Lloyd's για την ανάληψη συγκεκριμένων σκελών ή ολόκληρου του ταξιδιού.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο Joseph Marryat, πρόεδρος του Lloyd's του Λονδίνου από το 1811 έως το 1824, είχε υποδουλώσει ανθρώπους, πρόσθεσε ο White.

"Δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθεί για τη ζημιά που έχει γίνει - έχουν συμβεί πάρα πολλά", δήλωσε ο Junior Garba, συνιδρυτής της Equity, η οποία παρέχει υπηρεσίες στρατολόγησης και καθοδήγησης για μειονοτικές ομάδες στον ασφαλιστικό τομέα. Ο Garba πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες του Lloyd's ήταν "ένα καλό σημείο εκκίνησης".

Η Εκκλησία της Αγγλίας νωρίτερα φέτος δέσμευσε 100 εκατομμύρια λίρες για να αντιμετωπίσει τα «επαίσχυντα» λάθη των δεσμών της με τη δουλεία.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τις οικονομικές αποζημιώσεις μεταξύ των μέτρων για την αντιστάθμιση της υποδούλωσης των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής.

Οι οντότητες της Αφρικής και της Καραϊβικής έχουν ζητήσει αποζημιώσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις υπαινίσσεται. Ορισμένοι γερουσιαστές των ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης τις αποζημιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ