Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες για πρώτη φορά μετά το σοκ των χρεοκοπιών στις ΗΠΑ

 Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες για πρώτη φορά μετά το σοκ των χρεοκοπιών στις ΗΠΑ

Οι καταθέσεις σε όλες τις αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν στα 17,35 τρισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαρτίου,

 


Οι καταθέσεις στις αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν στα τέλη Μαρτίου για πρώτη φορά σε περίπου ένα μήνα, ένδειξη σταθεροποίησης μετά τις δύο μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες από την οικονομική κρίση που συγκλόνισαν το τραπεζικό σύστημα και αναστάτωσαν τους καταθέτες.

Τα στοιχεία της Federal Reserve που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι καταθέσεις σε όλες τις εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν στα 17,35 τρισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαρτίου, από 17,31 τρισεκατομμύρια δολάρια που αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω την εβδομάδα νωρίτερα.

Ήταν η πρώτη αύξηση από τις αρχές Μαρτίου και σηματοδότησε το τέλος, προς το παρόν, της φυγής-ρεκόρ καταθέσεων που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στα μέσα του περασμένου μήνα. Η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ ανάγκασε τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να εγγυηθούν όλες τις καταθέσεις και στα δύο ιδρύματα και ώθησαν τη Fed να λάβει έκτακτα μέτρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν τόσο στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες ανά ενεργητικό όσο και στις μικρές και μεσαίες τράπεζες. Οι μικρές τράπεζες είχαν πληγεί ιδιαίτερα από τις εκροές καταθέσεων μετά τις διαδοχικές αποτυχίες, με ορισμένους καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματα τους σε μεγαλύτερα ιδρύματα ανησυχώντας ότι τυχόν κεφάλαια που υπερβαίνουν το όριο ομοσπονδιακής ασφάλισης των 250.000 δολ. ανά καταθέτη ενδέχεται να κινδυνεύουν.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο απότομων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed με σκοπό να επιβραδύνει την οικονομία προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό, η τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες ότι η επιθετική πολιτική της κεντρικής τράπεζας μπορεί να προκαλέσει ύφεση.

Οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά την Fed για την οικονομική κατάσταση των τραπεζών της χώρας αναζητώντας ενδείξεις ότι η φυγή καταθέσεων έχει προχωρήσει. Παρακολουθούν εξίσου στενά για ενδείξεις ότι οι τράπεζες μπορεί να αρχίσουν να περιορίζουν την πίστωση, μια ενέργεια που θα μπορούσε να επιταχύνει την έναρξη μιας οικονομικής επιβράδυνσης ή να την επιδεινώσει.

Τα δάνεια από τις τράπεζες των ΗΠΑ σημείωσαν μείωση - ρεκόρ άνω των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των τραπεζών που εκχώρησαν 87 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους σε μη τράπεζες, όπως hedge funds.

Οι κινήσεις συνέπεσαν με πρόσφατες πωλήσεις διαφόρων περιουσιακών στοιχείων των δύο χρεοκοπημένων τραπεζών υπό την καθοδήγηση της Federal Deposit Insurance Corp, αλλά η Fed δεν διευκρίνισε εάν αυτό ήταν το έναυσμα για τις εκποιήσεις.
Ωστόσο, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από τις τράπεζες παρέμεινε σταθερός με ανεξόφλητα δάνεια ύψους 12,07 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς ο μήνας πλησίαζε στο τέλος του, κλασματικά αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ τα δάνεια τόσο για εμπορικά - οικιστικά ακίνητα όσο και για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια, που αποτελούν σημείο αναφοράς για την επιχειρηματική πίστη, μειώθηκαν οριακά, οι μειώσεις αντισταθμίστηκαν από την ανάκαμψη των καταναλωτικών δανείων .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ