Ελληνικές τράπεζες: Χαμηλώνει τον πήχη στις τιμές στόχους και την κερδοφορία η Goldman Sachs

Ελληνικές τράπεζες: Χαμηλώνει τον πήχη στις τιμές στόχους και την κερδοφορία η Goldman Sachs

Διατηρεί τις συστάσεις buy για τρεις τράπεζες

Η Goldman Sachs προχωρά σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών από 4% έως 8%, και σε μια μικρή καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία τους μετά και τη νέα μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι νέες εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις τάσεις του κλάδου. Η πιο σημαντική αλλαγή που ενσωματώνει είναι ο πιο αυξημένος ρυθμός περικοπών επιτοκίων από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, καθώς οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Η νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs συνεπάγεται τώρα το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του έτους 2024, του 2025 και του 2026 θα κινηθεί στο 3%, στο 2% και στο 2% (έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 3,25%/2,25%/2,25% αντίστοιχα).

Αυτή η αναθεώρηση μεταφράζεται σε 0%/-5%/-2%/-1% μέση αναθεώρηση στα επιτοκιακά έσοδα (NII) τα τέσσερα έτη έως το 2027 και 0%/-6%/-3%/-1% αναθεώρηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) την ίδια περίοδο.

Η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς μειώνεται στα 5,40 ευρώ από 5,90 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,60 ευρώ από 11 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,50 ευρώ από 2,70 ευρώ (χωρίς να λαμβάνει υπόψη την επίδραση της πρόσφατης ενοποίησης της Ελληνικής) και για την Αlpha Bank στα 1,90 ευρώ από 2 ευρώ. Η επενδυτική τράπεζα αποτιμά τις ελληνικές μετοχές με δείκτες τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στις 0,82 φορές για την Εθνική Τράπεζα, στις 0,84 φορές για τη μετοχή της Eurobank, στις 0,66 φορές για την Τράπεζα Πειραιώς και τέλος στις 0,5 φορές για την Αlpha Bank.

Παράλληλα, η Goldman Sachs εξετάζει και τα στοιχεία του τραπεζικού τομέα Ιουλίου-Αυγούστου 2024 που δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μοντελοποιεί επίσης το ROTE σε επίπεδο τομέα με περίπου 15,3% το 3ο τρίμηνο του έτους, υποδηλώνοντας συμπίεση ROTE κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω χαμηλότερου NIM (το οποίο μοντελοποιεί για μείωση κατά 4-5 μ.β. το 3ο τρίμηνο του 2024 ως απόρροια στην αρχή του κύκλου μείωσης των επιτοκίων).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs αναμένει σταθερές υποκείμενες τάσεις ποιότητας του ενεργητικού (με δείκτη NPE στο 3,6% το τρίτο τρίμηνο του έτους). Το 1ο εξάμηνο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καλύτερες επιδόσεις από την αρχική καθοδήγηση του έτους σχετικά με το κόστος κινδύνου και αναθεώρησαν προς τα κάτω το ανώτερο όριο της καθοδήγησης της CoR τον Αύγουστο του 2024 (κατά 5-10 μονάδες βάσης).

Όσον αφορά την αύξηση των δανείων, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η ανάπτυξη την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου ήταν -0,9%, αλλά αναμένει κάποια επιτάχυνση στον δανεισμό από τον Σεπτέμβριο, προβλέποντας αύξηση καθαρού δανεισμού 0,7% το γ’ τρίμηνο του έτους.

«Επικαιροποιούμε τις εκτιμήσεις μας ώστε να αντικατοπτρίζουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις τάσεις του κλάδου. Η σημαντικότερη αλλαγή που ενσωματώνεται με αυτή την επικαιροποίηση είναι ένας πιο γρήγορος ρυθμός μείωσης των επιτοκίων από ότι προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το προσωπικό της ΕΚΤ θα μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω προσαρμογές κατά 25 μ.β. σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το τελικό επιτόκιο του 2% τον Ιούνιο. Η πρόβλεψή μας υποδηλώνει τώρα ότι το 2024, 2025, 2026 τελικό ετήσιο επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι 3%, 2%, 2% έναντι της προηγούμενης υπόθεσής μας για 3,25%, 2,25%, 2,25%.

Η αναθεώρηση αυτή μεταφράζεται σε 0%/-5%/-2%/-1% μέση αναθεώρηση του καθαρού εσόδου από τόκους τα έτη 2024/2025/2026/2027 και 0%/-6%/-3%/-1% αναθεώρηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) το 2024-2027. Ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης των EPS σε αυτά τα έτη, οι τιμές-στόχοι μας για τις ελληνικές τράπεζες μειώνονται κατά 6% κατά μέσο όρο, με μείωση των τιμών στόχων 4%/5%/7%/8% για ΕΤΕ/Alpha/Eurobank/Πειραιώς, αντίστοιχα).

Η μεθοδολογία μας για την αποτίμηση ROTE/COE προσαρμοσμένη στο κεφάλαιο παραμένει αμετάβλητη. Υπολογίζουμε το δείκτη αποδοτικότητας των τραπεζών ROTE σε επίπεδο τομέα στο 15,3% περίπου το γ’ τρίμηνο, υποδηλώνοντας συμπίεση του κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση κυρίως λόγω της μείωσης του NIM (το οποίο υπολογίζουμε ότι θα μειωθεί κατά 4-5 μ.β. το γ’ τρίμηνο ως απάντηση στην έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων).

Αναμένουμε σταθερές βασικές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού με τον δείκτη NPE στο 3,6% το γ’ τρίμηνο.

Στο α’ εξάμηνο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρακολουθήσει καλύτερη πορεία από τις αρχικές τους προβλέψεις για το κόστος κινδύνου και οι περισσότερες τράπεζες αναθεώρησαν προς τα κάτω το ανώτερο άκρο των προβλέψεών τους για το CoR τον Αύγουστο κατά 5-10 μ.β.).

Όσον αφορά την αύξηση των χορηγήσεων, σημειώνουμε ότι η αύξηση κατά την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος ήταν -0,9%, αλλά αναμένουμε κάποια επιτάχυνση στις χορηγήσεις του Σεπτεμβρίου και προβλέπουμε καθαρή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,7% στο γ’ τρίμηνο.

Με αυτή την επικαιροποίηση, ενσωματώνουμε επίσης έναν πιο εμπροσθοβαρή ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο οποίος οδηγεί σε μέση μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 0%/-6%/-3% το 2024-2026 και μέση μείωση της τιμής-στόχου κατά 6%. Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση για την ΕΤΕ/Πειραιώς/Eurobank και την ουδέτερη θέση για την Alpha Bank», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ