Επιτόκια: Σίμκους και Κάζακς «βλέπουν» νέες μειώσεις από την ΕΚΤ

Επιτόκια: Σίμκους και Κάζακς «βλέπουν» νέες μειώσεις από την ΕΚΤ

Οι επενδυτές συμφωνούν και εκτιμούν μία σειρά μειώσεων για τις επόμενες συνεδριάσεις

Το κόστος δανεισμού θα μειωθεί κι άλλο εφόσον η πτωτική πορεία του πληθωρισμού συνεχιστεί, εκτιμά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκεντιμίνας Σίμκους. Ωστόσο, δεν έκανε κάποια πρόβλεψη σχετικά με το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης των αξιωματούχων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

«Η κατεύθυνση είναι σαφής: Λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας την Δευτέρα. «Δεν μπορώ να ξέρω ακόμη ποια θα είναι η απόφαση τον Δεκέμβριο, αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές συμφωνούν και εκτιμούν μία σειρά μειώσεων για τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη κάτω από τον στόχο του 2% και οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης σημειώνουν υποτονική ανάπτυξη. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, μία νέα κίνηση τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανή.

Ο Σίμκους επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν σαφέστερη εικόνα για τις οικονομικές τάσεις σε διάστημα δύο μηνών. «Το Δεκέμβριο θα έχουμε περισσότερα στοιχεία: ΑΕΠ, πληθωρισμό, PMI αλλά και νέες προβλέψεις. Όλα αυτά θα μας παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για την τάση του πληθωρισμού - κινείται ταχύτερα ή βραδύτερα;», τόνισε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο Μάρτιν Κάζακς, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται όσο ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στο 2%. Επισήμανε όμως, ότι εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ και των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βήμα - βήμα.

Παρ' όλα αυτά, είπε ότι «ο στόχος του 2% για τις τιμές θα μπορούσε να επιτευχθεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

«Εάν ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τις προβλέψεις τους προηγούμενους μήνες, είναι σημαντικό να δούμε αν θα βρεθεί σημαντικά κάτω από τις εκτιμήσεις κατά τους επόμενους μήνες. Εάν γίνει αυτό, πιθανότατα θα φτάσουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο, νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους«», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε τις ανησυχίες του σχετικά με την αγορά εργασίας, λέγοντας ότι οι απολύσεις μπορούν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό «σημαντικά κάτω από τον στόχο», αν και η κυρίαρχη άποψη παραμένει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πετύχουν μία «ήπια προσγείωση» χωρίς έξαρση της ανεργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ