Βροχή εξωδίκων από τις τράπεζες: Στέλνουν ακόμη και για 100 ευρώ

Βροχή εξωδίκων από τις τράπεζες: Στέλνουν ακόμη και για 100 ευρώ
Διαστάσεις... επιδημίας λαμβάνουν οι αποστολές εξωδίκων στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Τα εξώδικα αποστέλλονται ακόμη και για οφειλές της τάξεως των 100 ευρώ ενώ τα έξοδα βαραίνουν, ποιον άλλον, τον δανειολήπτη 

Της Έφης Καραγεώργου.

Ανάμεσα στη Σκύλα τη Χάρυβδη εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που πλέον «βομβαρδίζονται» με εξώδικα από τις τράπεζες, ακόμα και αν η οφειλή τους είναι μόλις 100 ευρώ, ενώ ο καθημερινός τους εφιάλτης έχει όνομα και είναι οι εισπρακτικές εταιρείες..

Και μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να ανακοίνωσε 22 ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια -οι οποίες δημοσιεύθηκαν και στο ΦΕΚ- ωστόσο προς το παρόν οι τράπεζες ακολουθούν άλλη πολιτική.

Απειλούν με καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, ακόμα και αν το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής είναι είναι μικρότερο των 2 μηνών.

Τι σημαίνει αυτό;

Για παράδειγμα η δόση του δανείου είναι 600 ευρώ και ο δανειολήπτης οφείλει 610 ευρώ. Αυτά τα επιπλέον 10 ευρώ, «κτυπάνε» στο σύστημα της τράπεζας ως να οφείλει το σύνολο της δόσης, δηλαδή τα 600 ευρώ.

Αν, η οφειλή ξεπεράσει ακόμα και για 5 ευρώ το τρίμηνο τότε λαμβάνει με θυροκόλληση από δικαστικό επιμελητή εξώδικο. Με το οποίο εξώδικο του ζητείται να καταβάλλει άμεσα το σύνολο της οφειλής, π.χ. 1200 ευρώ.

Και το παράλογο εδώ είναι το εξής: Μπορεί ο δανειολήπτης, ή ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας να χρωστάει στην τράπεζα για παράδειγμα 150 ευρώ, και η κάρτα να είναι σε τρίμηνη καθυστέρηση. Θα χρεωθεί και με τα έξοδα του εξώδικου τα οποία είναι στην καλύτερη περίπτωση 250 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει μαζικά τις απαιτήσεις τους σε εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία, τα οποία στην κυριολεξία αλωνίζουν και ασκούν στον δανειολήπτη ψυχολογική πίεση, ενώ απειλούν και με διαδικασίες πλειστηριασμού αν το χρέος δεν εξοφληθεί έγκαιρα.

Οι πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών συχνά ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας. Και αυτός είναι ο λόγος που η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έθεσε ορισμένους κανόνες που ρυθμίζουν το πλαίσιο λειτουργίας τους. Ωστόσο οι κανόνες αυτοί εξακολουθούν να παραμένουν κενό γράμμα....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ