Η UBS ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse – Τα επόμενα βήματα

Η UBS ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse – Τα επόμενα βήματα

Το τέλος της Credit Suisse Group AG κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία και την ανάπτυξη της Ελβετίας.

Σε νέα φάση περνάει το ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς η UBS ολοκλήρωσε την ιστορική εξαγορά της πρώην ανταγωνιστριάς της, Credit Suisse, η οποία παύει να υφίσταται πλέον ως ξεχωριστή νομική οντότητα. «Σήμερα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της ενοποιησής μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti σε δήλωσή του την Παρασκευή.

Η συγχώνευση αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Ermotti στο πλαίσιο της μαζικής ενοποίησης των δύο τραπεζών. Είναι «ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της μετάβασης των πελατών στις πλατφόρμες της UBS» και θα «ξεκλειδώσει την επόμενη φάση κόστους, κεφαλαίου, χρηματοδότησης και φορολογικών πλεονεκτημάτων», δήλωσε ο Ermotti.

Το τέλος της Credit Suisse Group AG κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία και την ανάπτυξη της Ελβετίας. Η πρώην Schweizerische Kreditanstalt ιδρύθηκε το 1856 με σκοπό τη χρηματοδότηση της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της ορεινής χώρας, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια δύναμη – σύμβολο του ρόλου που διαδραμάτισε η χώρα ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Στην πορεία, ωστόσο, η Credit Suisse απέτυχε να προσαρμοστεί στις αλλαγές που επήλθαν στον τραπεζικό κλάδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα να παρακμάσει τα τελευταία χρόνια, όταν επλήγη από μια σειρά σκανδάλων και νομικών ζητημάτων. Τελικά χρειάστηκε να διασωθεί μετά από μια μαζική φυγή καταθετών κατά τους τελευταίους μήνες του 2022 και στις αρχές του 2023.

Τα επόμενα βήματα

Πάνω από έναν χρόνο μετά το σχέδιο διάσωσης και την επείγουσα εξαγορά, η UBS ολοκλήρωσε πολλά από τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει ως στόχο όταν συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse. Απέκλεισε τα περιουσιακά στοιχεία που δεν ήθελε να αποκτήσει, ανανέωσε τις ηγετικές της ομάδες και έχει αρχίσει να ενοποιεί τα ξεχωριστά συστήματα πληροφορικής των δύο εταιρειών.

Η μετάβαση σε μια ενιαία ενδιάμεση εταιρεία συμμετοχών με έδρα τις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου, ενώ η συγχώνευση της Credit Suisse (Schweiz) AG και της UBS Switzerland AG αναμένεται να γίνει πράξη το τρίτο τρίμηνο του 2024, αναφέρεται σε ανακοίνωση της UBS. Από σήμερα, η UBS «έχει αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις» της Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένων των ανεξόφλητων χρεογράφων, προστίθεται.

Η Credit Suisse δεν διαπραγματεύεται ως ενιαία οντότητα από πέρυσι στις 13 Ιουνίου, όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης. Οι μετοχές της τράπεζας διαγράφηκαν από το ελβετικό χρηματιστήριο και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ