Η Goldman Sachs και ο ρόλος της στο σκάνδαλο των 4,5 δισ. δολ. του 1MDB

Η Goldman Sachs και ο ρόλος της στο σκάνδαλο των 4,5 δισ. δολ. του 1MDB


Η τράπεζα έχει ερευνηθεί από ρυθμιστικές αρχές σε τουλάχιστον 14 χώρες για τον ρόλο της στην ανάληψη των εκδόσεων ομολόγων 1MDB

 

Ο Όμιλος Goldman Sachs μήνυσε τη Μαλαισία σε βρετανικό διαιτητικό δικαστήριο, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται σχετικά με μια συμφωνία διευθέτησης για τον ρόλο της τράπεζας στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς 1MDB.

Οι αρχές της Μαλαισίας και των ΗΠΑ λένε ότι κλάπηκαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το ανενεργό τώρα μαλαισιανό ταμείο 1Malaysia Development Bhd (1MDB) σε ένα περίπλοκο σχέδιο που κάλυψε τον κόσμο και ενέπλεξε τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Najib Razak, το προσωπικό της Goldman και υψηλόβαθμους αξιωματούχους αλλού.

Τι είναι το 1MDB;

Το 1MDB ήταν ένα κρατικό ταμείο που ιδρύθηκε το 2009 με τη βοήθεια του Μαλαισιανού χρηματοδότη Jho Low για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Najib, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2018, συνίδρυσε το1MDB και προήδρευσε στο συμβουλευτικό της συμβούλιο μέχρι το 2016.

Η 1MDB συγκέντρωσε δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα για χρήση σε επενδυτικά έργα και κοινοπραξίες μεταξύ 2009 και 2013.

Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) είπε ότι 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια εκτράπηκαν σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες κελύφους, πολλές από τις οποίες συνδέονται με το Low.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι η υπόθεση 1MDB ήταν η μεγαλύτερη έρευνα κλοπής που έγινε ποτέ.

Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά πολυτελών περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων για τον Low και τους συνεργάτες του, όπως ένα ιδιωτικό τζετ, ένα σούπερ γιοτ, ξενοδοχεία, κοσμήματα και για τη χρηματοδότηση της ταινίας του Χόλιγουντ του 2013 "The Wolf of Wall Street", ανέφεραν οι αγωγές των ΗΠΑ.

Ο Low, ένας φυγάς, έχει κατηγορηθεί στη Μαλαισία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον κεντρικό του ρόλο στην υπόθεση αλλά ο ίδιος αρνείται ότι έχει κάνει αδίκημα.
Το πού βρίσκεται είναι άγνωστο. Η Μαλαισία είπε ότι βρίσκεται στην Κίνα, αλλά το Πεκίνο το αρνείται.

Ο Najib δεν κατονομάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά αναφέρθηκε στην έρευνα ως «Μαλαισιανός Επίσημος 1», σύμφωνα με πηγές της Μαλαισίας και των ΗΠΑ.

Η οργή για το σκάνδαλο, το οποίο ξέσπασε για πρώτη φορά δημόσια το 2015, έπαιξε ρόλο στην ήττα του Najib στις εκλογές του 2018, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός των Ηνωμένων Μαλαισίων (UMNO) να χάσει την εξουσία για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της Μαλαισίας από τους Βρετανούς αποικιοκρατία.

Ο Najib βρίσκεται τώρα στη φυλακή και εκτίει ποινή 12 ετών για μια υπόθεση που συνδέεται με το 1MDB.


Ο ρόλος της Goldman

Η Goldman έχει ερευνηθεί από ρυθμιστικές αρχές σε τουλάχιστον 14 χώρες για τον ρόλο της στην ανάληψη των εκδόσεων ομολόγων 1MDB.

Το έργο του 1MDB κέρδισε την τράπεζα 600 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές και οδήγησε σε μεγάλα μπόνους για ορισμένα από τα στελέχη της, είπαν αξιωματούχοι.

Η Goldman έχει πει στο παρελθόν ότι ορισμένα μέλη της πρώην κυβέρνησης της Μαλαισίας και στελέχη της 1MDB της είπαν ψέματα για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις ομολόγων.

Το 2020 συμφώνησε να συμβιβαστεί με το DoJ για 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια και η μονάδα της στη Μαλαισία ομολόγησε την ενοχή της για κατηγορία διαφθοράς.

Ο Tim Leissner, πρώην συνεργάτης της Goldman, ομολόγησε την ενοχή του το 2018 για συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση νόμου κατά της δωροδοκίας και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς. Δεν έχει καταδικαστεί και, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, έμεινε ελεύθερος με εγγύηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων από τη σύλληψή του το 2018.

Ο Roger Ng, πρώην κορυφαίος επενδυτικός τραπεζίτης της Goldman για τη Μαλαισία, δήλωσε αθώος για παρόμοιες κατηγορίες. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα αυτό το έτος και μεταφέρθηκε στη Μαλαισία τον Οκτώβριο για να βοηθήσει στις τοπικές έρευνες.

Γιατί η Goldman μηνύει την Μαλαισία

Το 2020, η Goldman συμφώνησε να πληρώσει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση της Μαλαισίας για να διευθετήσει μια εγκληματική έρευνα.
Η Goldman καλείται επίσης να καταβάλει εφάπαξ ενδιάμεση πληρωμή 250 εκατομμυρίων δολαρίων, εάν η Μαλαισία δεν έχει λάβει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και έσοδα έως τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τη συμφωνία.

Οι δύο πλευρές αμφισβητούν τώρα εάν η Μαλαισία ανέκτησε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια από τον Αύγουστο του 2022 και εάν οφειλόταν κάποια ενδιάμεση πληρωμή.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η διαφορά θα διευθετηθεί με διαιτησία εάν οι δύο δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα.

Η Goldman υπέβαλε αίτηση διαιτησίας στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του Λονδίνου αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ