Κίνα:Οι κρατικές τράπεζες πουλούσαν δολάρια για γουάν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Κίνα:Οι κρατικές τράπεζες πουλούσαν δολάρια για γουάν σε  Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Oι κρατικές τράπεζες συχνά ενεργούν κατ' εντολή της κεντρικής τράπεζας όταν το γιουάν βρίσκεται υπό πίεση τράπεζες συχνά ενεργούν κατ' εντολή της κεντρικής τράπεζας όταν το γιουάν βρίσκεται υπό πίεση

Οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας πουλούσαν δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσουν γιουάν τόσο στις στις αγορές συναλλάγματος, σύμφωνα με το Reuters, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την υποτίμηση του γιουάν.

Αν και συναλλάσσονται επίσης για λογαριασμό τους ή για να εκτελούν εντολές πελατών, οι κρατικές τράπεζες συχνά ενεργούν κατ' εντολή της κεντρικής τράπεζας όταν το γιουάν βρίσκεται υπό πίεση, όπως συμβαίνει τώρα.

«Η πώληση δολαρίων από την κρατική τράπεζα έχει γίνει μια νέα κανονικότητα για να επιβραδύνει τον ρυθμό της υποτίμησης του γιουάν», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Σαγκάη.

Υπεράκτια υποκαταστήματα των κρατικών τραπεζών εθεάθησαν επίσης να πουλούν δολάρια κατά τη διάρκεια των ωρών συναλλαγών στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν την Πέμπτη δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Τέτοιες πωλήσεις σε δολάρια θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πτώσεις του γιουάν.

Το γιουάν έχει χάσει περίπου 2,4% έναντι του δολαρίου από αυτόν τον μήνα και 6% από την αρχή του έτους. Το εγχώριο γιουάν διαπραγματευόταν στα 7,3145 ανά δολάριο στις 0442 GMT, ενώ το υπεράκτιο γιουάν έφτασε τελευταία στα 7,3400.

Η πρόσφατη επιτάχυνση της πτώσης του γιουάν είναι αποτέλεσμα της διευρυνόμενης διαφοράς απόδοσης της Κίνας με τις ΗΠΑ και των αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και τους αυξανόμενους κινδύνους χρεοκοπίας στους τομείς των ακινήτων και των σκιωδών τραπεζών.

Η αργή παράδοση των μέτρων τόνωσης από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης έχει απογοητεύσει τους επενδυτές. Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έχει χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για να στηρίξει την οικονομία, αν και το τίμημα που καταβάλλεται για τη μείωση των επιτοκίων ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο γιουάν.

Αυτή την εβδομάδα, οι διαφορές αποδόσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διευρύνθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, καθώς οι επενδυτές υπέθεταν ότι η PBOC θα χαλάρωνε περαιτέρω την πολιτική μετά από μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, ακόμη και αν θέσει το γουάν υπό μεγαλύτερη πίεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να επιβραδύνουν την πτώση του γιουάν, με την PBOC να ορίζει επίμονα μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη διόρθωση και τις κρατικές τράπεζες να πωλούν επανειλημμένα δολάρια.

Παρόμοια τακτική παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η PBOC ζήτησε επίσης από μεγάλες κρατικές τράπεζες να είναι έτοιμες να πουλήσουν δολάρια για γιουάν σε υπεράκτιες αγορές καθώς προσπαθούσε να ανακόψει την πτώση του γιουάν.

Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα προσάρμοσε μια παράμετρο για να επιτρέψει στις εταιρείες να δανείζονται περισσότερο στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν ξένο νόμισμα για μετατροπή στην ξηρά, υποστηρίζοντας έτσι το γιουάν. Όμως τα υψηλότερα επιτόκια που χρεώνονται στα δάνεια στο εξωτερικό παραμένουν αποτρεπτικά για τον δανεισμό στο εξωτερικό, υπονομεύοντας τον αντίκτυπο αυτής της αλλαγής πολιτικής.

Μια τακτική που φαίνεται να λειτούργησε είναι οι κρατικές τράπεζες να δανείζουν λιγότερο γιουάν στην υπεράκτια αγορά του Χονγκ Κονγκ, καθώς η στενότητα ρευστότητας εκεί συνέβαλε στον περιορισμό της πτώσης του γιουάν αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι έμποροι.

Το κόστος δανεισμού σε γιουάν του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, με το δείκτη αναφοράς διατραπεζικού προσφερόμενου επιτοκίου CNH Χονγκ Κονγκ (CNH HIBOR) να αυξάνεται σε γενικές γραμμές.

Η συμπίεση της ρευστότητας δεν ήταν πολύ δραστική καθώς η επιθετική άντληση ρευστότητας γιουάν από αυτή την αγορά θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα της αγοράς ομολόγων, σημείωσε ένας τραπεζίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ