Υψηλότερα οι τιμές στόχοι για τις τράπεζες από την Eurobank Equities - Top pick η Πειραιώς

Υψηλότερα οι τιμές στόχοι για τις τράπεζες από την Eurobank Equities - Top pick η Πειραιώς

Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα

Ανεβάζει την πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί buy για Alpha Bank , Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι η τελευταία αποτελεί και την κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο.

Η χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 2,03 από 1,66 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,46 από 5,9 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30 από 3,24 ευρώ.

Οπως επισημαίνει, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν αποδόσεις άνω του 70% μέχρι στιγμής στο έτος, εν μέρει λόγω των αναβαθμίσεων στις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή και εν μέρει λόγω κινήσεων επανα-τιμολόγησης.

Η δυναμική των κερδών συνεχίζεται

Οι ανησυχίες των διοικήσεων για την αύξηση των beta καταθέσεων έχουν αποδειχθεί υπερβολικές εκ των υστέρων, καθώς η μετάβαση σε προθεσμιακές καταθέσεις φαίνεται να παρέμεινε περιορισμένη το 2ο τρίμηνο (2-3% q/q) με χαμηλό ποσοστό μετακύλισης (<50%).

Σε συνδυασμό με μια άλλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, αυτό θα αντισταθμίσει περισσότερο από τον αδύναμο όγκο δανείων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του NII του δεύτερου τριμήνου κατά 5% q/q (με το NIM στο 2,6%, +20 bps q/q).
Παρά το γεγονός ότι η αναμενόμενη ισχύς του NII του 2ου τριμήνου ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της αγοράς, η μειωμένη προσοχή στις εκδόσεις beta στο εξάμηνο του 2ου 23 είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις καθοδήγησης του NII 2023, κατά την άποψη της Eurobank Equities.

Ο βασικός PPI αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% q/q, με το λειτουργικό κόστος (OpEx) και τις χρεώσεις να είναι ισοπεδωτικές σε τριμηνιαία βάση.

Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, μετά από σχετικά χαμηλές προβλέψεις το 1ο τρίμηνο και θετικές τάσεις αθέτησης, η Eurobank Equities βλέπει ότι το υποκείμενο κόστος ρίσκου (CoR) να αυξάνει ελαφρώς στις 85 μ.β., αλλά να παραμένει κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές του 2023 (90 μ.β.).

Όλα τα παραπάνω πρόκειται να μεταφραστούν σε καθαρό έσοδα 660 εκατ. ευρώ για τις 3 συστημικές τράπεζες στην κάλυψή της (+3% q/q), που αντιστοιχεί σε 14% κατά μέσο όρο RoTE, στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από την καθοδήγηση του 2023.

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities αναμένει ότι το 2ο τρίμηνο θα είναι θετικός καταλύτης, προκαλώντας δυνητικά συναινετικές αναβαθμίσεις εκτιμήσεων.

Η ισχυρή ρευστότητα αναιρεί την προοπτική του ανταγωνισμού καταθέσεων

Η ισχυρή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τους επιτρέπει να απορροφούν άνετα την αποπληρωμή του TLTRO III της ΕΚΤ.

Παρά ορισμένες εκροές καταθέσεων στις αρχές του 2023, οι μέσοι δείκτες L/D παραμένουν στο μεσαίο εύρος του 60%, ενώ το LCR υπερβαίνει το 200%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις έφτασαν τα 189 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, κοντά στο υψηλό 11 ετών, ενώ ο δείκτης L/D είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ και πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από το 2007/08.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν σημαντική μερίδα σταθερών καταθέσεων λιανικής (75%), γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο έντονου ανταγωνισμού καταθέσεων.
Αυτό θα υποστηρίξει τα NIM και τα κέρδη, τα οποία μπορεί και τα δύο να αποδειχθούν πιο ανθεκτικά από ό,τι προβλέπει η αγορά.

Περαιτέρω αναβαθμίσεις

Υπό το πρίσμα του σταθερού Q2, η Eurobank Equities αύξησε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα έσοδα το 2023-25 (κατά 34%/22%/11%) λόγω υψηλότερων επιτοκίων και χαμηλότερων παραδοχών beta στις καταθέσεις.

Εισάγοντας ένα DFR 4% το 2023 που θα μειωθεί στο 2,5% έως το 2025e, ένα beta κατάθεσης 13% το 2023 και 31% προθεσμιακές καταθέσεις στο μείγμα (αύξηση σε 48% έως το 2025), εκτιμά ότι η αύξηση του NII θα είναι 38% το 2023e, ακολουθούμενη από 4% ετήσια πτώση το 2024-25.

Παρά τους αντίθετους ανέμους από την εξομάλυνση των επιτοκίων, η πρόβλεψη της Eurobank Equities για το 2025 NIM ύψους 2,25% είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη του 2022 (1,72%).

Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων με αύξηση δανεισμού (6% CAGR έως το 2025), χαρτοφυλάκια ομολόγων υψηλότερης απόδοσης και εξοικονόμηση κόστους, διατηρώντας έτσι ένα κανονικοποιημένο RoTE ύψους 11,0% μετά το 2025.

Η υγιής δημιουργία κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε δείκτες CET1 2025 της τάξης του 16%, επιτρέποντας την επανέναρξη των μερισμάτων (17-25% μέσος όρος πληρωμής ενσωματωμένος στο μοντέλο μας για το 2023-25).

Αποτίμηση

Η Πειραιώς παραμένει κορυφαία επιλογή της Eurobank Equities.
Όπως αναφέρει, οι τράπεζες της Ελλάδας έχουν επιστρέψει >70% ετησίως, εν μέρει λόγω της αναβάθμισης των κερδών (12 εκατ. ευρώ ανά ημέρα EPS +40% ετησίως) και εν μέρει από την επαναξιολόγηση.

Με τον τομέα να εξακολουθεί να βρίσκεται στα 5,7x σε όρους PE και 0,68x σε όρους P/TBV, με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, υπάρχει περαιτέρω ανοδική πορεία κατά την άποψη της Eurobank Equities, ειδικά καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν το CoE στο μέσο όρο.

Καθώς η συζήτηση μετατοπίζεται σταδιακά στα βιώσιμα επίπεδα RoTE, καθώς τα επιτόκια υποχωρούν έως το 2025, η Eurobank Equities αναμένει ότι οι μετοχές θα διαπραγματεύονται σε συγχρονισμό με πεποίθηση για το βαθμό στον οποίο το βιώσιμο RoTE (2025) μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο του 11-12%.

Έχοντας αυτά κατά νου, πιστεύει ότι ο συνδυασμός των ακόμα συντηρητικών εκτιμήσεων (2025e RoTE 11%), των ελκυστικών αποτιμήσεων και των επερχόμενων καταλυτών (π.χ. η πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στο καθεστώς IG) συνιστούν μια συναρπαστική υπόθεση. Ως εκ τούτου,

η Eurobank Equities επαναλαμβάνει τη σύσταση «Αγορά» για όλες τις τράπεζες σε υψηλότερες τιμές στόχους (εκτίμηση αναβαθμίσεων και χαμηλότερο CoE), με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή της δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης, της ελκυστικής αποτίμησης και της πιθανής συμπερίληψης στον MSCI Greece.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ